ПАЛЕ- Обиљежено 200 година од грчког устанка и борбе за национално ослобођење

579

Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву и општина Пале синоћ су заједно са грчким амбасадором у БиХ Димитриосом Папандреуом обиљежили национални празник ове државе, 200 година од рата за независност Грчке.

Амбасадор Папандреу присуствовао је вечерњем богослужењу у Храму Сабора Светог Архангела Гаврила на Палама које је служено на грчком језику и захвалио општини и становницима Пала за учешће у обиљежавању овог празника, истичући да то потврђује веома блиске везе српског и грчког народа.

„Желим посебно да захвалим начелнику Пала Бошку Југовићу који је организовао овај пријем, угостио нас, показавши тако велику љубав и поштовање према грчкој држави и народу“, рекао је Папандреу новинарима.

Грчки амбасадор је захвалио и свештеницима светог храма који су вечерас служили доксологију у част свих устаника и великог дана. Он је захвалио и ректору Универзитета у Источном Сарајеву Милану Кулићу, декану Филозофског факултета Драги Мастиловићу јер су искрени пријатељи који показују велику љубав и захвалност према Грцима.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић изразио је задовољство што је Универзитет, тачније Филозофски факултет дао допринос у обиљежавању значајног јубилеја за пријатељски грчки народ.

„То је заиста мали допринос за све што је грчки народ урадио за нас. Овдје је, на данашњи дан 1999. године, грчки народ указао на неправду која се у том тренутку одвијала над српским народом када је почела брутална агресија НАТО-а. Осим тога, грчки народ је много помогао нама у Републици Српској, а многе породице из Српске су током одбрамбено-отаџбинског рата боравиле у Грчкој и стекле пријатељства до дан данас“, нагласио је Кулић.

Он додаје да се досадашња сарадња два народа одвијала у оквиру многих пројеката, те се Универзитет нада да ће се односи и заједничка сарадња у наредном периоду још више побољшати.

Декан Филозофског факултета Универзитета Источно Сарајево Драга Мастиловић рекао је да су синоћ присуствовали у Храму вечерњем богослужењу као знак сјећања на грчке хероје и страдалнике у грчком устанку који је трајао од 1821. до 1830. године, те да су се сјећали и свих жртава НАТО агресије на Републику Српску и на тадашњу СРЈ.

„Пријатељство грчког и српског народа највише се показало деведесетих година прошлог вијека, а задовољни смо што можемо да изразимо захвалност грчкој држави и народу за све што су урадили и што можемо да скромно и пријатељски обиљежимо овај велики празник – Дан државности Грчке“, рекао је Мастиловић.

Он је истакао да ће се трудити да и даље развијају сарадњу Филозофског факултета са грчким факултетима и грчком Амбасадом у БиХ.

Мастиловић је подсјетио да је амбасадор Папандреу прије 20 дана Филозофском факултету донирао вриједну литературу и информатичку опрему, да би био отворен Центар за грчке студије и на овој високообразовној установи изучаван грчки језик, култура, историја.

Начелник општине Пале Бошко Југовић изразио је задовољство што је амбасадор Папандреу од свих градова БиХ изабрао да баш на Палама обиљежи овај значајан празник.

„Однос грчког и српског народа, као и чињеница да је грчки народ много помагао Србе са обје стране Дрине, довољно говори о јединству ова два народа и о њиховој слози. Сигурно је да се ово неће завршити само на вечерашњем догађају“, нагласио је Југовић и истакао да су грчком амбасадору врата Пала увијек отворена.

Као знак пријатељства народа Грчке и Републике Српске, зграда Филозофског факултета синоћ је била освијетљена плаво-бијелим бојама грчке заставе, као знак прославе 200 година од грчког устанка и почетка борбе за национално ослобођење.

Грчка је јуче славила Национални дан као знак сјећања на 25. март 1821. године када је почела борба за независност Грчке од Османског царства. Грчку су велике силе као независну државу признале 1830. године.

/Срна/