ПАЛЕ- Обиљежено 30 година од погибије 14 бораца чете „Петар Пандуревић“

357

Служењем помена и полагањем вијенаца данас је на Палама обиљежено 30 година од страдања 14 бораца чете „Петар Пандуревић“, који су убијени у нападу муслиманских снага на српске положаје на Требевићу.
Заједно са својим саборцима 8. јуна 1992. године погинуо је и њихов командант Петар Пандуревић.

Предсједник мјесне Борачке организације Станица Пале Боро Петровић рекао је да су на данашњи дан прије 30 година припадници чете „Петар Пандуревић“ херојски одбранили положаје на Требевићу.

„Тог дана када су Пале биле завијене у црно и када је обављена сахрана 45 бораца који су погинули на Жепи, а српске линије су биле ослабљене, наши хероји су успјели да зауставе непријатеља да не прође преко Требевића и дође до Пала“, присјећа се Петровић.

Он је истакао да данас одају почаст погинулим борцима, јунацима и херојима који су за Републику Српску дали оно најсветије што су имали, те да сјећање на ову огромну жртву преносе на младе генерације.

Миломир Зликовац прича да је као најмлађи члан на почетку рата био у чети „Петар Пандуревић“ која је учествовала у одбрани Републике Српске, највише на потезу Требевића.

Он је истакао да је Петар Пандуревић био човјек у којег су вјеровали, те да је чета била једна од најорганизованијих на почетку рата, која је успјешно бранила српске линије.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да данас обиљежавају сјећање на страдање свих бораца са подручја Станице Пале јер су своје животе уградили у темеље Републике Српске.

„Посебан је значај обиљежавања ове године јер је 30 година од настанка Републике Српске. Наша је обавеза да изнова и изнова његујемо сјећање на погинуле борце“, рекао је Југовић.

Он је додао да Станица Пале заједно са паљанском Борачком организацијом организовањем спортских манифестација успијева да његује културу сјећања и пренесе на млађе генерације.

Помен погинулим борцима код мјесног спомен-обиљежја Станица на Палама служио је свештеник Зоран Калајџић.

Вијенце на спомен-обиљежје положили су чланови породица погинулих српских бораца и њихови саборци, представници паљанске Борачке организације, руководство града Источно Сарајево, општине Пале, представници Црвеног крста Пале, политичког и јавног живота и Српске православне цркве.

Муслиманске снаге извршиле су 8. јуна 1992. године напад на српске положаје у тренутку сахране 45 бораца Војске Републике Српске у покушају да пробију ослабљену одбрамбену линију на Требевићу и продру у дубину српске територије.

У овом нападу погинуло је 14 бораца чете „Петар Пандуревић“ заједно са командантом.

Чета је формирана почетком рата, имала је 200 бораца, чувала је српске положаје на Требевићу и обишла је бројна ратишта широм Републике Српске.

/СРНА/