ПАЛЕ- Одржана духовна академија у част Светог Симеона и Светог Саве

251

У парохијском дому при цркви Успења Пресвете Богородице на Палама одржана је духовна академија у част Светог Симеона Мироточивог и Светог Саве.

Организатор академије је Црквена заједница Пале уз благослов Српске православне цркве.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је академија посвећена заштитницима православља, које представља јединство и окупљање.

„Ово је прилика да се окупимо и видимо шта светосавље, православље нама значи, а значи много. Духовна академија је најбољи начи да се вратимо себи, породици, љубави и свему ономе што православна вјера предлаже и налаже“, поручио је Југовић.

Магистар историје и учесник на академији Лазар Шкобо рекао да се код српског народа развијање националне идеје прожимало са развијањем вјерског осјећаја, па је тако национална идеја добијала прави садржај и јачину.

„Српски владари су имали просвећену вјерску мисао у себи, а развитак и вјерска еманципација добија на снази за вријеме Стефана Немање, Симеона Мироточивог и његовог сина Светога Саве и свих других Немањића који јесу направили ту вјерску и националну основу која је омогућила опстанак српске државе и народа“, истакао је Шкобо.

Пјесник Саша Николић са Пала рекао је да се већ трећу годину организује духовна академија на којој су наступали ученици Основне школе „Србија“, три професора са Филозофског факултета Пале, умјетнице Маја и Милица Станишић и гуслар Душан Пејић.

Студент Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Маја Станишић рекла је да је од великог значаја да се помињу имена великих светитеља јер Свети Сава није био само први српски учитељ који је установио школе, државу него је као први српски учитељ живота говорио како треба да се понаша један православац.

Духовној академији присуствовали су и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и бројни грађани Пала.

/Срна/