ПАЛЕ- Одржана свечана академија поводом Дана Републике Српске

240

На Палама је данас одржана свечана академија поводом Дана Републике Српске на којој су се уз богат културно-умјетнички програм представили ученици основних и средње школе, као и полазници предшколске установе, а то је била и добра прилика да се покаже како је оспоравање обиљежавања 9. јануара бесмислено.

Прије свечане академије на улазу у Културно-спортски центар Пале отворена је и изложба ликовних и литералних радова ученика основних и средњих школа Републике Српске, у организацији Републичког педагошког завода и општине Пале.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић задовољан је, како каже, чињеницом што 31. рођендан Републике Српске обиљежавају на Палама, гдје је она стварана.

Он је додао да ће Републички педагошки завод настојати да се сваке године свечана академија организује у другим локалним заједницама како би сви у Српској осјетили драж обиљежавања Дана Републике.

На Паламу су, како је рекао, организовали свечану академију у договору са начелником општине Бошком Југовићем, што је добра прилика да покажу да је оспоравање 9. јануара бесмислено.

„Без обзира на све одлуке и притиске оних којих желе да спријече прославу Дана Републике Српске, она је за све нас створена 9. јануара 1992. године на Палама, у пријестоници Републике, и то је неупитно. Републички педагошки завод од 1993. обиљежава Дан Републике на начин као што је било данас“, појаснио је Дамјановић.

Према његовим ријечима, за Републички педагошки завод и све ученике и наставнике у Српској обиљежавање Дана Републике спада међу најважније активности у години, а то потврђује и чињеница да се на расписани конкурс ликовних и литералних радове за ученике основних и средњих школа пријавило неколико хиљада.

Он је навео да је комисија изабрала најбоље и да су најбољи ликовни радови изложени у простору Културно-спортског центра Пале.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да су на свечаној академији учествовали ученици основних и средње школе и предшколска установа „Бубамара“ и тако показали да и младост треба да његује традиције очувања Републике Српске и гаји културу сјећања.

Југовић је истакао да је Сарајевско-романијска регија поднијела велике жртве за одбрану и стварање Републике Српске и да су људи у овом мјесту посебно сензибилни када је Република у питању.

Наставник српског језика у Основној школи „Пале“ Тијана Антонић рекла је да су ученици и наставници креирали богат и садржајан програм поводом прославе Дана Републике с циљем да се на величанствен и достојанствен начин прослави њен 31. рођендан.

Антонићева је напоменула да програм садржи рецитације, драмски приказ славе, фолклорне изведбе, пјесме, изложбе, као и да је приказан филм који је посвећен Дану Републике Српске.

Ученик Основне школе „Пале“ Ангел Лазаревић учествовао је у филму посвећеном Дану Републике Српске што му је, како је рекао, била част и задовољство с обзиром да сви знају колико су се њихови сродници борили за отаџбину.

Ученик деветог разреда Основне школе „Србија“ са Пала Кристина Лопатић освојила је прво мјесто на такмичењу литералних радова које је организовао Републички педагошки завод у којем је показала Републику у најљепшем свјетлу, а сваки стих, строфа означава једну љепоту и знање које је она стекла о Републици Српској.

Девети јануар слави се као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.

/Срна/