ПАЛЕ- Одржана јавна трибина „Ратнохушкачке пријетње и положај српског народа у БиХ”

304

Република Српска је трајна тековина српског народа настала на вјечитим вриједностима слободе, родољубља, а свака пријетња и ратнохушкачка реторика усмјерена против Српске усмјерена је против мира, безбједности и самог постојања БиХ, поручено је синоћ са јавне трибине на Палама поводом ратнохушкачких изјава бошњачких политичких и вјерских вођа.

Српски редитељ, књижевник Драгослав Бокан рекао је да се не треба плашити, већ бити свој на своме јер сви знају шта је све уложено у Републику Српску.

„Свако може да пријети. Наше је да се организујемо, да се између себе поново упознамо, охрабримо, подсјетимо и да кажемо непријатељима да нећемо поклекнути сада, као што то нисмо урадили ни прије 30 година“, истакао је Бокан.

Према његовим ријечима, за Републику Српску је жртвовано много тога, пребациване кости погинулих војника и породица са једног дијела на други, и све то преживјело да би се пронашао начин за мир.

„Не причамо бесмислене приче против рата, ми причамо против неправде, лажи, против издаје, против покушаја уништења свега за шта су многи дали животе“, навео је Бокан.

Он је истакао да у том смсилу не постоје границе које одвајају Србе из Црне Горе, Републике Српске, Србије из цијелог свијета.

„То је некада било названо отаџбином, данас се користи израз српски свијет“, рекао је Бокан.

Пуковник у пензији Милан Јоловић Легенда осудио је ратнохушкачке пријетње /предсједника СДА/ Бакира Изетбеговића на Републику Српску.

„Ми ћемо позвати политичаре из Српске да на основу Бакирових изјава направе процјену угрожености Републике Српске и по тој процјени поступају. Става сам да су то реалне пријетње и да Бакир Изетбеговић не пријети са имагинарним снагама, него са реалним“, рекао је Јоловић новинарима прије одржавања јавне трибине „Ратнохушкачке пријетње и положај српског народа у БиХ“.

Јоловић је рекао да је захвалан Изетбеговићу што, како је навео, разбија илузије о заједништву на овим просторима.

Професор на Богословом факултету у Фочи Дарко Ђого рекао је да је порука да нема страха, нити изненађености и да је Република Српска трајна тековина без које БиХ оваква каква јесте постаје незамислива.

„Знаћемо да је штитимо /Републику Српску/ свим оним, од традиције српског народа, до Љубивоја Ршумовића и његове пјесме да се домовина штити љепотом“, истакао је Ђого.

Јавну трибину организовала је општинска Борачка организација, чија је порука да је, упркос политичким притисцима, Република Српска одлучна да настави да његује традиције на којима је настала, а које су неуништиве.

Порука из ове Борачке организације јесте и то да ће само Република Српска заснована на оним идеалима за које су животе давали српски борци, бити спремна да одговори на сваки садашњи и будући изазов.

Трибини су присуствовали борци Сарајевско-романијске регије, угледни професори, војно-политички аналитичари, ратни команданти.

/Срна/