ПАЛЕ- Одржан еко-камп „Романија – мисли о природи“

378

У планинарском дому Стајна одржан је тродневни еко-камп „Романија – мисли о природи“, који је окупио 19 дјеце са подручја општине Пале.

Предсједник Планинарско-еколошког друштва /ПЕД/ „Романија“ Радоје Војводић рекао је новинарима да је било 19 полазника од петог до осмог разреда основне школе, те навео да је циљ буђење еколошке свијести, почевши од најмлађих, као и промовисање живота у складу са природом.

„Камп је био осмишљен тако да смо имали радионице са дјецом, са којом је наша колегиница правила природни сок од руже и џемове од ароније и шљива, а ишли смо и на успон гдје смо брали љековите биљке“, навео је Војводић и додао да су дјеци показали гдје расте које биље и када се бере.

Према његовим ријечима, дјеца су маркирала стазу, а одржана је и радионица о климатским промјенама.

„Не смије нам бити свеједно шта се дешава, да ли се неки наш водоток загађује, да ли је негдје пожар и слично. Ако на вријеме не кренемо да мијењамо навике од најранијег узраста, имаћемо велики проблем“, напомиње Војводић.

Петар Шекарић, који похађа осми разред, рекао је да му се највише свидјело брање љековитих биљака и да су научили да је веома битно чувати природу.

Организатор еко-кампа, који је трајао од понедјељка до данас, је Планинарско-еколошко друштво „Романија“ у сарадњи са Удружењем „Клуб идеја“, фондацијом „Ворлд вижн“ и општином Пале.

/Срна/