ПАЛЕ- Отворена изложба „30 година Републике Српске у Сарајевско-романијској регији“

390

У Цековића кући на Палама отворена је изложба под називом „30 година Републике Српске у Сарајевско-романијској регији“, која је плод сарадње Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву и паљанског Средњошколског центра.

Изложба фотографија и докумената, чији аутор је тим професора Средњошколског центра Пале, постављена је у оквиру манифестације коју Борачка организација општине организује до Видовдана, 28. јуна, поводом 30 година од почетка Одбрамбено-отаџбинског рата.

Аница Гутаљ, један од аутора изложбе, указала је да ова поставака представља покушај пресјека дешавања током рата деведесетих година прошлог вијека и да је намијењена широј публици, како старијима да се подсјете, тако и млађима да сазнају шта се тада дешавало.

„Култура сјећања мора бити нешто што је стално присутно, трудимо се да нашим људима представимо шта се дешавало и објаснимо и ово што се данас догађа. Сачинили смо тим у Средњошколском центру којег чине професори историје, српског језика, информатике, вјеронауке, ликовне културе, филозофије да би на адекватан начин могли да се бавимо прошлошћу и направимо овакве изложбе, али и презентације“, рекла је она.

Гутаљева је истакала да изложба остаје у Цековића кући до 15. јуна те да посјетиоци могу да је виде у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

Она је појаснила да посјетиоци изложбе могу да стекну увид у дешавања у Републици Српској која почињу са Декларацијом о проглашењу Републике српског народа БиХ, преко фотографија о оснивању институција, Владе, Народне скупштине, Војске Републике Српске, полиције, као и политичких преговора који су вођени током рата.

„Имамо забиљежен и настанак Срне, Српске радио-телевизије, ратне болнице. Не може се обрадити све јер из сваког паноа може се направити кратак пресјек војних и политичких дешавања“, рекла је Гутаљева и захвалила свима који су се одазвали и помогли стварању изложбе.

Она је указала да се тим аутора потрудио да има историјске изворе који о том времену свједоче из прве руке.

Декан Филозофског факултета Драга Мастиловић подсјетио је да се изложбом о томе како је рођена Република Српска затварају овогодишњи Дани Филозофског факутета, манифестација која је почела 13. маја.

„Овом изложбом заокружујемо ту манифестацију. Изложба је резултат заједничких напора Средњошколског центра на Палама и Филозофског факлтета. Аутори изложбе су група професора која се с необичним ентузијазмом баве културом памћења и којима је јако стало до тога да процес стварања Републике Српске не падне у заборав већ да буде трајно обиљежен у свијести, посебно млађих генерација“, рекао је Мастиловић.

Он је подсјетио да се идеја о овој изложби јавила прије пар мјесеци, када су Филозофски факултет и Средњошкоски центар Пале заједнички реализовали пројекат посјете Народног музеја Краљева која је говорила о стријељању Краљевчана 1941. године.

„Циљ ове изложбе је да покажемо процес стварања Републике Српске и улогу и значај Српског Сарајева у том процесу“, рекао је Мастиловић.

Према његовим ријечима, управо су у Српском Сарајеву настале институције Републике Српске и Српска је одњегована на овом простору, што не смије пасти у заборав већ се мора чувати као дио културе памћења.

/Срна/