ПАЛЕ- План оснивање предузећа за запошљавање рањивих категорија становништва

350

Начелник општине Пале Бошко Југовић потписао је данас протокол за успостављање интегрисаног вођења случаја у оквиру пројекта успостављања друштвеног предузеће на подручју ове општине које би запошљавало особе из рањивих група наредне године.
Успостављање интегрисаног вођења случаја спроводи Центар за социјални рад Пале у сарадњи са општином, Средњошколским центром, Домом здравља, Филијалом завода за запошљавање Источно Сарајево и „Пале-станом“ уз подршку УНИЦЕФ-а.

Директор Центра за социјални рад Пале Срђан Баралић рекао је да интегрисано вођење случаја захтијева да различите институције у овом случају, превасходно Центар и Биро за запошљавање Пале, успоставе квалитетнију сарадњу којом ће на један одређен начин правити тријажу и проналазити особе из рањивих група које би биле погодне.

Баралић наводи да су рањиве групе жене из руралних подручја, жене жртава насиља у породице, вишечлане породице, корисници једнократне помоћи и родитељи дјеце са потешкоћама у развоју, те да би на тај начин сви заједно размјењивали информације.

„Крајњи циљ тога био би да крајем фебруара 2023. године имамо успостављено друштвено предузеће на подручју општине Пале које би запошљавало те особе. Онда би они постали сами своји, бавили се својим животима и на квалитетан начин доприносили себи и својим породицама“, изјавио је Баралић новинарима након потписаног протокола.

Он додаје да је квалитетно циљање да они којима је потребно добију бољу и већу помоћ, а они који ипак имају преосталу радну способност или би могли да се баве собом, то на овај начин регулишу.

Баралић поручује да се овакав протокол ради у пет општина у Републици Српској, да постоје различити модели, те да на Палама преговарају да се оснује невладина организација од ових потписница протокола, која ће успоставити фирму ДОО, поставити надзорни одбор и покушати да се кроз пројектна средства обезбиједи опрема која је потребна.

„Тако би се пратио читав процес док они не буду довољно израсли да могу сами да раде свој посао“, поручио је Баралић.

Баралић је подсјетио да је ова прича почела прошле године када су са начелником Југовићем и Уницефом потписали меморандум о сарадњи и успоставили Комисију за социјалну заштиту инклузију на територији општине Пале, након чега је урађен амандман који је прецизирао да се још једна пројектна активност укључи, то јесте успостави интегрисано вођење случаја друштвеног предузетништва на Палама.

Југовић је изјавио да ће протокол много значити у циљу повећања запошљавања корисника социјалне заштите и лица са евиденције Бироа из дефинисаних рањивих група и смањила зависност од социјалних давања.

„Много смо оптерећени, не само социјалним давањем него и том категоријом која се константно обраћа за помоћ. Покушаћемо на тај начин спасити их тешке економске ситуације“, рекао је Југовић.

Он додаје да би формирањем предузећа они из рањивих категорија постали друштвено-корисни, односно окренули би се сами себи и нашли начина да креирају буџете за своје породице.

Према његовим ријечима, циљ је да се крајем фебруара нађе модел и формира предузеће које би даље наставило активности, те да се у овој ситуацији не гледа на економску причу колико на начин да се ти људи ставе у друштвено корисну категорију.

Југовић каже да су данас били присутни представници Дома здравља, „Пале-стана“ и Филијале завода за запошљавање, али и друга предузећа која су заинтересована могу приступити и у тим категоријама препознају раднике који њима могу дати допринос.

/Срна/