ПАЛЕ- Подршка воћарима да пласирају производе

432

На Палама је данас одржан састанак учесника у пројекту „Опремањем и едукацијом до стварања ланца вриједности – подршка пољопривредним произвођачима општине Пале“, на коме је исказана подршка воћарима кроз набавку и монтирање хладњаче и донацију садног материјала.

Предсједник Пољопривредног Удружења „Подмладак“ са Пала Славен Вучићевић рекао је да пројекат обухвата набавку и монтирање хладњаче запремине десет тона која ће одржавати воће и у свјежем и у залеђеном стању.

„Овај пројекат обухвата и бесповратну донацију садног материјала, као и пољопривредну механизацију. Наше Удружење броји 43 члана и ова помоћ заиста много значи пољопривредницима који производе веће количине воћа, које ћемо сада моћи пласирати и у зимском периоду“, додао је Вучићевић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је новинарима да је укупна вриједност пројекта 130.000 КМ, а да је локална заједница из буџета извојила 30.000 КМ.

„Настојимо да увежемо пољопривредне произвођаче који ће, преко свог удружења и градске пијаце Пале покушати, а надамо се и успјети, да пласирају своје производе на локално тржиште. Идеја је да то буде одрживо и да се тржиште у наредном периоду само још више развија“, навео је Југовић.

Он је додао да ће општина у наредном периоду подијелити одређен број пластеника, а са Министаством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске покренуте су активности на реализацији тог пројекта.

„Настојаћемо да додијелимо пластенике веће површине, које ће добити они који се заиста баве производњом за тржиште“, рекао је Југовић.

Пројекат се имплементира путем механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској у 2020/2021. години, успостављеног кроз заједничку иницијативу Владе Швајцарске, Министарства финансија Републике Српске, Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске, Инвестиционо-развојне банке Републике Српске /ИРБ/ и УНДП у БиХ.

Менаџер пројект Вања Вукојичић захвалила је општини Пале за исказани интерес да подржи пољопривредне произвођаче, као и партнерима на пројекту – Градској пијаци Пале, Пољопривредном факултету у Источном Сарајеву и Удржењу „Подмладак“.

„Овим пројектом првенствено ће бити обухваћени воћари да би успоставили ланац који ће моћи да функционише дугорочно и који ће на крају крајева да постави базу за основу и развој даље пољопривредне производње“, рекла је Вукојичићева.

Она је додала да је до сада реализован низ активности, као што су набавка и инсталирање хладњаче на Градској пијаци Пале, а успостављен је и уговорни однос према коме је Градска пијаца дала простор на кориштење општини Пале како би се могла инсталирати хладњача.

Вукојичићева је навела да је и Пољопривредни факултет у Источном Сарајеву оформио програм према коме ће се вршити обуке пољопривредих произвођача.

/Срна/