ПАЛЕ- Подршка за привреднике који испуњавају услове јавног позива

278

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је да ће ресорно министарство и Влада Републике Српске подржати све привредне субјекте који су поднијели захтјев и испуњавају услове јавног позива за додјелу подстицаја за мала и средња предузећа.

„Очекујемо реализацију овог пројекта који се тиче подстицаја у току септембра, када ће сви привредни субјекти који су поднијели захтјев и испуњавају услове јавног позива бити подржани. Веома је значајно да се ове активности наставе и у наредном периоду јер имамо континуирани процес у последње три године, што је битно са аспекта планирања“, рекао је Петричевић.

Он је током посјете и обиласка привредног друштва „Станишић“ на Палама, истакао да то предузеће има значајан капацитет производње – дрвопрераду која је битна за овај дио Републике Српске, те да су видјели нови погон сушаре за ову компанију која је аплицирала за додјелу подстицаја за набавку нових технологија и опреме.

„То је инвестиција која је реализована заједно са Министарством привреде и предузетништва Српске. Упознали смо се о тој инвестицији и сигуран сам да ће се свака уложена марка у процесе који ће убрзати саму производњу и обезбиједити бољу продуктивност вишеструко вратити, како у саму привреду тако и у буџет Републике Српске“, нагласио је Петричевић.

Министар привреде и предузетништва је навео да је битна динамика ових подстицаја и у наредном периоду.

Према његовим ријечима, ове године први пут су објављени јавни позиви за подршку малим и средњим предузећима – предузетницима, како би степен обраде својих производа подигли на виши ниво.

Петричевић је навео да је јавни позив отворен до 31. августа и позвао све оне који су инвестирали из реда малих и средњих предузећа, да аплицирају за та средства.

Он је напоменуо да су 32,2 милиона КМ издвојена за подстицајна повећања плата, са којима су у протекле три године из буџета Српске подржани сви они у реалном сектору који су повећали плате у својим привредним субјектима.

„То су значајна средства. Сам закон и та подршка биће и идуће године планирана, поред подршке која се пружа кроз грантове усмјерене прерађивачкој индустрији“, поручио је Петричевић.

Директор предузећа „Станишић“ Пале НЈегош Пољаковић захвалио је ресорном министру на посјети предузећу које се више од 20 година бави прерадом дрвета.

„То је једна од дјелатности предузећа поред грађевинарства, унутрашње и спољне трговине и услуга. Од 2003. године ми интензивно улажемо у проширење производних капацитета и увођење нових технолошких процеса“, рекао је Пољаковић, додајући да су данас обишли нови погон сушаре, у коју је уложено око 450.000 КМ из њихових обртних средстава.

Он је додао да су тиме повећали производне капацитете са постојећих 150 на 200 метара кубних, што је значајно убрзало процес производње, па самим тим лакше и прије долазе до финалног производа – грађевинске столарије, прозора и врата.

„Ми константно улажемо у производњу. Од оснивања фирме до данас у овај погон је уложено 3,5 милиона КМ. Тренутно радимо са неких 30 одсто капацитета, јер имамо проблема са приливом сировине за обраду, а нови погон сушаре може годишње прерадити око 18.000 метара кубних“, истакао је Пољаковић.

Пољаковић каже да у самом погону за прераду дрвета запошљавају 26 радника, али да су спремни у наредном периоду уколико буду имали довољне количине сировине да запосле нових 25 радника.

Он је захвалио ресорним министарствима на помоћи који су им пружали кроз разне видове подстицаја и грантове које су добијали.

Петричевић се претходно у Источном Новом Сарајеву састао са начелником те општине Јованом Катићем, те обишао производне погоне фабрика „Бобограф“ и „Те фактори“.

/Срна/