ПАЛЕ- Положени вијенци на спомен-обиљежје палим борцима

515

У Цркви Успења Пресвете Богородице на Палама данас је служен парастос за погинуле и умрле борце одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, а на Централно спомен-обиљежје положени су вијенци поводом обиљежавања Дан бораца Републике Српске, које је организовала општинска Борачка организaција.

Вијенце на Централно спомен-обиљежје положили су представници Борачке организације, општине Пале, представници Полицијске управе Источно Сарајево, представник Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, Удружење пензионера Пале, ветерани Сарајевско-романијског корпуса и СУБНОР-а Пале.

Савјетник предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић честитао је Дан бораца, те истакао да пред грађанима предстоји борба за економско јачање и развој Републике Српске.

„Српски народ се вијековима борио за своју слободу, али увијек се борио да опстане на својим просторима. Рат је стао, али наша борба не треба да стане. Сада је борба за економију и бољи живот, борба за младе. Оно што можемо пожељети јесте да свака година буде уљепшана тиме што ће се стварати нове вриједности, број становника повећавати и што ће се спријечити одлазак са ових простора. То свима треба да буде циљ и задатак“, поручио је Томић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић честитао је борцима данашњи празник, те додао да се на данашњи дан треба посебно сјетити свих бораца који су за Републику Српску дали оно најсветије – своје животе.

„На нама је сада да се одужимо свима који су своје животе уградили у Републику Српску, а то је могуће само односом према Српској, да штитимо оно најсветије што су створили. Чињеница је да у посљедње вријеме пролазимо кроз огромна искушења. Надам се да ћемо љубављу према Републици Српској, као и својим понашањем и залагањем, очувати оно што су борци створили“, истакао је Југовић.

Предсједник Борачке организације општине Пале Михајло Парађина честитао је Дан бораца свим припадницима Војске Републике Српске, Министарства унутрашњих послова Српске, као и члановима погинулих бораца, демобилисаних и ратних војних инвалида.

„Ово је веома значајан датум у младој историји Републике Српске. Борци су својим непосредним учешћем дали огроман допринос за одбрану свог народа и стварање Српске као највећег дјела и највредније тековине одбрамено-отаџбинског рата“, рекао је Парађина новинарима након полагања вијенаца.

Према његовим ријечима, и историја одбрамбено-отаџбинског рата, која је веома значајна, мора се бранити, јер многи из ФБиХ и дијела међународног фактора теже и раде на уништавању Републике Српске.

„Из тог разлога потребни су јединство и слога свих политичких фактора. Свједоци
смо свих година од рата до данашњег дана да су перманетно присутни притисци неприцинципијелних кампања и политичара који мијењају историју и желе да покажу да су Срби агресори и направили геноцид“, рекао је Парађина и додао да то није истина јер постоји много локација гдје су Срби масовно страдали.

Парађина је истакао да друштво и институције Републике Српске морају показати већи одраз одговорности, свијести и савјести, прије свега, према породицама погинулих бораца и ратних војних инвалида.

Парађина је поручио да ће паљанска Борачка организација настојати, као и до сада, да поправи материјални статус корисника личне и породичне инвалиднине, те висину борачког додатка, који годинама мирује.

Борачка организација је и ове године расписала конкурс у основним школама и Дјечијем центру „Бубамара“ за најбољи литерарни и ликовни рад, за које су данас уручене дипломе и захвалнице.

Награђени ученици у писању литерарних радова су Маја Зарић, Софија Јањић и Анђела Радовић, док су награђени ученици за ликовно стваралаштво Милана Владићић, Ђурђина Гајовић и Јована Живковић.

Из Дјечијег центра „Бубамара“ Пале награђена дјеца у оквиру ликовног стваралаштва су Лена Ребић, Даница Говедарица и Алекса Вуковић.

У одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године учествовао је 215.671 припадник Војске Републике Српске, а погинула су 23.184 борца.

Први српски устанак против отоманске власти подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему је, осим хајдучких чета, учествовало и сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

/Срна/