ПАЛЕ- Почела школа спелеологије за ученике петог разреда

347

Спелеолошко-еколошког друштва /СЕД/ „Орловача“ са Пала покренуло је школу спелеологије за ученике петог разреда са подручја града Источно Сарајева.

Предсједник Друштва Младен Самарџић рекао је Срни да је школа бесплатна и да ће ту дјеца и омладина имати прилику да се упознају са спелеолошком опремом, оријентацијом у простору и правилима понашања у природи.

„Циљ нам је да свима понудимо могућност да се опробају у авантурама спелеолошког пењања као и да се едукују о значају природе и животне средине. Први кроз школу спелеологије за викенд су прошли ученици основне школе у Мокром“, истакао је Самарџић и додао да је школа бесплатна захваљујући градоначелнику Источног Сарајева Љубиши Ћосићу.

Он је нагласио да ће Друштво контактирати директоре школа са подручја града и договорити показне вјежбе, упознавање техника спелеологије и оријентацију у природи кроз презентације, а дјеца која се покажу способна кренуће и у истраживање пећина са колегама спелеолозима, те употријебити све оно што су научили у току школе.

Самарџић каже да би школа требало да траје два мјесеца. Уколико дође до застоја у раду због епидемиолошких мјера, додао је да ће бити настављена по завршетку пандемије.

„Сва дјеца која буду жељела да наставе са обуком за школу спелеологије моћи ће да се пријаве и постану чланови Спелеолошко-еколошког друштва, односно секција у школама, које ћемо договорити са наставницима географије како би сви наставили рад на истраживању и заштити природе“, напоменуо је Самарџић.

Самарџић је навео да вриједност набављене опреме износи 5.000 КМ и да садржи појасеве, ужади, пењалице, кролове, карабинере и све остало неопходно за пењање, те да се овим стекла могућност наставка спелеолошких истраживања, откривања спелеолошких објеката значајних и за општину Пале и за град Источно Сарајево.

„Ово је битан пројекат за социјализацију дјеце, да упознају једни друге како би сутра своја знања могли да пренесу и на остале колеге, ученике који нису из неког разлога успјели да похађају школу спелеологије“, рекао је Самарџић.

Поред бесплатне школе спелеологије, Самарџић је рекао да имају велики број заинтересованих родитеља, чак и из ФБиХ за ову школу, тако да ће правити још једну школу како би сви који желе да се прикључе имали ту могућност.

У Спелеолошко-еколошком друштву „Орловача“ сматрају да могу очекивати високу одрживост овог пројекта у будућности, на основу досадашњих искустава у вези са обиласком пећина и велику заинтересованост и позитивне утиске, нарочито дјеце и младих.

Више информација у вези са пријавама за школу спелеологије може се добити на контакт број: 065/314 -431 или путем мејла:sedorlovaca@gmail.com.

/Срна/