ПАЛЕ- Предавања о производњи поврћа у затвореном простору

196

Предавање о производњи поврћа у затвореном простору одржано је данас на Палама у оквиру зимске школе, коју организује Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске у сарадњи са општином.

Виши стручни сарадник за повртарство подручне јединице Источно Сарајево Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди при ресорном министарству Милица Велетић рекла је новинарима да се посљедњих година на подручју Сарајевско-романијске регије велики број пољопривредних произвођача одлучио за узгој поврћа у пластеницима.

Она је навела да је у оквиру пројекта Међународног фонда за пољопривредни развој који је реализовало Министарство пољопривреде на подручју општине Пале у посљедње три године подијељено 115 пластеника, а на подручју Сарајевско-романијске регије 550 пластеника површине 50 и 100 метара квадратних са системом наводњавања.

Велетићева је истакла да је са повећањем броја произвођача поврћа у пластеницима основано и Удружење „Повртар“ које окупља произвођаче са подручја града Источно Сарајево.

Она је рекла да зимску школу организује Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске у сарадњи са општином Пале, која се бави производњом поврћа у пластеницима као најзаступљенијим обликом заштићеног простора на подручју Сарајевско-романијске регије.

Велетићева је објаснила да се зимска школа састоји од низа стручних предавања и практичних обука с циљем оспособљавања произвођача за производњу поврћа у заштићеном простору. Она је нагласила да је значај предавања вишеструк јер омогућава пољопривредницима стицање нових знања и вјештина у савременој пољопривредној производњи, као и размјену искустава и о проблемима са којима се сусрећу.

Велетићева је навела да ће пољопривредни произвођачи на предавањима имати прилику да се упознају о свим параметрима важним при избору мјеста за постављање пластеника, препорукама за чишћење и дезинфекцију пластеника, припреми за наредну вегетацијску сезону са значајем хемијске анализе земљишта и технологији производње значајних повртних култура.

„Параметри који су важни при избору мјеста за постављање пластеника јесу конфигурација терена, положај пластеника, ниво подземне воде, удаљеност од загађивача, заклони од вјетра. Терен треба да буде раван без изразитих депресија и узвишица“, напоменула је Велетићева.

Након завршене обуке произвођачима поврћа биће уручени сертификати о успјешно завршеној зимској школи.

/Срна/