ПАЛЕ- Представљене књиге о Светој Гори и монасима

225

Књиге Ненада Андрића „Пешке кроз Свету Гору“ и „Сусрети са светогорским старцима“, које представљају збирке поука, мудрости, пророчанстава и чуда, али и обичних савремених прича монаха, представљене су вечерас у Културном центру на Палама.
Андрић рекао је новинарима да су књиге плод његових петнаестогодишњих ходочашћана Свету Гору и да одишу духовношћу.

„Прва књига је описно информативно туристичких садржаја, али има и мојих размишљања, разговора са монасима, њихових савета, поука, мудрости. У њој се може видети историја сваког манастира, ко су били ктитори, посебно у Србији“, рекао је Андрић.

Он је додао да је, док је истраживао историју Свете Горе, сазнао да је бар десет манастира било у српским рукама, а неке су основали Срби, наводећи да поред Хиландара има још манастира који су били српски и опстали захваљујући Србима.

Према његовим ријечима, то је све сакупио на једно мјесто и ставио у књигу „Пешке кроз Свету Гору“, те описао како се детаљно стазама долази од једног до другог манастира пјешке, навео основна упутства како се пријавити за визу, као и све корисне информације и његове разговоре са монасима.

ПАЛЕ, 21. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ – Књиге Ненада Андрића „Пешке кроз Свету Гору“ и „Сусрети са светогорским старцима“, које представљају збирке поука, мудрости, пророчанстава и чуда, али и обичних савремених прича монаха, представљене су вечерас у Културном центру на Палама.

Андрић је објаснио да је на промоцијама видио да људи највише желе да чују његове разговоре са монасима, њихове поуке, мудрости, пророчанства, јер су људи, сматра, гладни духовне хране.

„У свету имамо све материјално, а нико није сретан, зато што у срцу царују страсти, искушења и демони. А, тамо на Светој Гори видите старце, монахе како живе у пећини, немају ништа, скупљају кишницу, једу мало хлеба, а сретнији су од свих нас“, истакао је Андрић.

Он је додао да монаси усмјеравају на духовни пут и зато је одлучио да разговоре са њима напише у другој књизи „Сусрети са светогорским старцима“ за коју каже да никада неће бити написана до краја, јер када оде на Свету Гору увијек чује нову причу.

„Човек треба да схвати да му је веома мало потребно да буде срећан“, поручио је Андрић.

Организатор промоције је Удружење поклоника Хиландар и Свете Горе Атонске, а предсједник Драган Гатарић рекао је да промоција креће са Пала, сутра је на реду Вишеград, па Чајниче, Мркоњић Град, Градишка, Приједор.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао да је публика чула аутентичне, импонзантне приче Андрића из његова два дјела, те да је част за Пале и Републику Српску што је промоција трећег издања књига кренула одавде.

„Света Гора је битна за православље, то је духовно језгро одакле сви црпе енергију“, рекао је Југовић.

/Срна/