ПАЛЕ- Представљен роман „Милош и акмаче“

184

Роман „Милош и акмаче“ аутора Саше Терзића, који говори о ратном команданту шековачког Другог одреда Специјалне полиције МУП-а Републике Српске Милошу Ступару, представљен је синоћ у Културном центру на Палама.

Терзић је рекао новинарима да акмаче значи соколче погодно за дресуру и да има много везе са Вањом, једним од два главна јунака романа.

„У роману је највише прича о јунаку Милошу Ступару, хероју из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата који је био осуђен неправедно на 40 година робије, али је ослобођен другостепеном пресудом након што је одлежао скоро пет година у затвору Виктор Бубањ у Сарајеву“, навео је Терзић.

Он је додао да је Ступару ишао у посјету и да је роман настао из жеље да се забиљежи његова животна прича.

Терзић, који је глумац Дјечијег позоришта Републике Српске, навео је да је ово пета промоција романа, те најавио да ће у наредном периоду бити представљен и у другим градовима Српске.

Главни јунак романа Милош Ступар рекао је да је рођак Саша све њихове разговоре у притворској јединици и послије преточио у роман.

„Има много Срба који су доживјели још гору судбину него ја. Имао сам ту срећу у несрећи да одлежим скоро пет година у истражном затвору, а након тога будем ослобођен за разлику од неких који су осуђени на 20 година а нису починили ратне злочине“, истакао је Ступар.

Он је додао да је у вријеме суђења имао подршку породице, пријатеља и Српске православне цркве.

Професор на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Саша Кнежевић истакао је да је ријеч о занимљивој књизи у којој се комбинују фикција и чисти документ.

„По мом осјећању главна тема књиге је трагање за слободом из два потпуно различита угла. Један човјек је физички притворен, вапи за слободом, а други је физички слободан, али заробљен најразличитијим страховима, фрустрацијама, трагањем за идентитетом који је изгубљен и покушава да га надокнади. У том покушају чини кривично дјело“, рекао је Кнежевић и додао да то показује заправо да људи који се баве књижевношћу често постављају два елементарна питања – идентитет и слобода.

Милош Ступар, ратни командант Другог одреда Шековића који је дјеловао у саставу Специјалне бригаде полиције МУП-а, у јулу 2008. године био је оптужен за наводни геноцид у Сребреници и осуђен на 40 година затвора, али је у поновљеном поступку ослобођен.

Представљање романа „Милош и акмаче“ одржано је у оквиру манифестације „Сретењски дани“ коју организују Културно-спортски центар Пале и општинска Борачка организација.

/Срна/