ПАЛЕ- Предузећа постала значајна карика у практичној настави

404

Предузећа су постала значајна карика у унапређењу практичне наставе у средњим школама, истакнуто је на Палама током промоције Смјерница за унапређење сарадње пословних субјеката и средњих стручних школа на локалном нивоу.

Предсједник Подручне привредне коморе Источно Сарајево Љубиша Танић рекао је да ова подручна јединица заједно са Привредном комором Српске наставља са низом активности на унапређењу привреде и на територији Српске и на локалном нивоу.

„Циљ Смјерница је да млади људи из средњих школа добијају знања која ће одмах бити употребљива, на обострано задовољство њих који требају да раде, али и привреде која треба да их прихвати“, рекао је Танић новинарима.

Танић је истакао да је Влада Републике Српске препознала те смјернице и оне су интегрисане у законске оквире.

Александра Михајловић Бијелић из Привредне коморе Републике Српске рекла је да су предузећа постала значајна карика у унапређењу практичне наставе у средњим школама, јер, осим што омогућавају извођење те наставе у оквиру својих компанија, постају врло значајни у систему образовања.

Она је нагласила да су Смјернице документ који је Комора израдила у оквиру пројекта „Јачање координационе улоге Привредне коморе Републике Српске у процесу унапређења средњег стручног образовања у складу са потребама тржишта рада“ који финансијски и технички подршава Фондација Хелветас „Моја будућност“.

„Привредна комора Српске је добила и нове надлежности које се тичу Закона о средњем образовању и васпитању. Те надлежности су обука ментора, провјера испуњености услова за образовање ученика код послодаваца и вођење регистра“, објашњава Бијелићева.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је потребна синергија Привредне коморе и образовног система, а управо ће Смјернице унаприједити ту сарадњу.

„Свјетска привреда је неумољива, а прилагођавање образовног система према потребама привреде мора бити изузетно брзо и ефикасно“, поручио је Југовић.

/Срна/