ПАЛЕ- Прикупљено 70 доза крви

132

У акцији добровољног даривања крви на Палама прикупљено је 70 доза ове драгоцјене течности. Акцију је организовало Удружење добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије, у сарадњи са Заводом за трансфузију болнице „Србија“ у Источном Сарајеву.

Шеф трансфузијске службе у болници „Србија“ Источно Сарајево Јелена Стојановић Лукић рекла је новинарима да је ово прва акција на коју излазе ове године и да је веома значајна с обзиром да су залихе исцрпљене.

„Задовољни смо одзивом посебно што смо имали нове даваоце. Ово је вријеме када сравњавамо прошлу годину, па можемо бити захвални што се тиче давалаштва јер је порастао укупан број јединица крви“, рекла је Лукићева и апеловала на младе и све здраве људе да дају крв.

Предсједник Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије Госпова Пејић наводи да је данас прва планирана акција на Палама чији становници увијек покажу велику дозу хуманости, те да је одзив био изузетно добар.

„Њихова доза крви ће помоћи угроженом. Нас из Удружења одушевљава да је добровољност, анонимност и бесплатност итекако овдје на Палама задовољена и нико никада од ових људи који долазе на акцију не питају коме иде крв и за кога је дата. Њима је хуманост урођена и Пале су данас одговориле итекако задатку“, навела је Пејићева.

Члан Управног одбора Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије Маријана Крсмановић рекла је да је акција протекла уредно, да је 98 давалаца понудило крв, а узето је 70 доза.

Она је додала да је било 14 давалаца који су даровали крв први пут.

Крсмановићева је посебно захвалила Културном центру Пале који је омогућио лијеп амбијент за даривање крви, као и Основној школи Пале, те комапнијама „Оногошт“ и „Вива“ Источно Сарајево на напитку и храни за све даваоце крви.

Јовица Илић, који је даровао крв седам пута, истакао је да га није страх и да ће крва даривати колико год буде могао.

/Срна/