ПАЛЕ- Примјер добре праксе зелене економије

332
а

Општина Пале протеклих година доживљава експанзију туризма и економског развоја, које, због конкурентности тржишта, неминовно прати и савремени тренд глобалног развоја зелене економије.

Због великог потенцијала за ову врсту економије, те потребе за очувањем распрострањених зелених површина, Агенција УН за храну и пољопривреду /ФАО/, посредством свог пројекта одрживости руралног развоја локалних заједница, бесплатно је израдила Стратегију развоја руралног туризма општине Пале, чиме су Пале постале једина општина у БиХ којој су УН поклониле овај вриједан документ, а који ће представљати смјернице у њеном даљем руралном развоју.

Пратећи развој туризма, Пале се развијају и у погледу зелене економије.

На Палама су започети многобројни пројекти енергетске ефикасности, од којих је за грађане најважнији измјештања градске топлане из центра Пала, те изградња нове на периферији, која ће бити изграђена према највишим европским еколошким стандардима.

Љубиша Танић, директор предузећа „Гријањеинвест“, које изводи радове, рекао је за „Паљанске новости“ да ће овај пројекат бити изграђен по свим стандардима зелене економије, те да ће дугорочно бити исплатив јер ће се, за исту количину сагорјелог дрвног отпада, добијати дупло више корисне топлоте.

„Осим тога, предвиђено је да на постројењу буду уграђени специјални електростатички филтери, који ће све несагорјеле честице задржавати, те, са готово стопроцентном чистоћом паре и обичних гасова који нису штетни по здравље, а који ће бити продукт потпуног сагоријевања, излазити у ваздух. Остаци пепела који се буду ухватили на електростатичним филтерима, моћи ће се користити и као врста ђубрива за одређене баште и сличне намјене. Практично, затворићемо цијели циклус енергетске ефикасности са што мање отпада, који ће остати неће бити штетан него, напротив, ићи ће у даљу употребу јер ће се састојати од азотних оксида и једињења која су корисна за узгој одређених биљних култура“, навео је Танић.

Он је подсјетио да се садашње, застарјело постројење топлане, налази у ужем центру Пала, те да функционише без икаквих филтера, чиме се, према његовим ријечима, сви штетни гасови испуштају директно у атмосферу.

„Када се томе дода и чињеница да се у самој близини топлане налази огромна депонија огрева, који је најчешће влажан и шири несносан мирис на околне објекте, као и остаци несагорјелог огрева који се мијешају са угљем, јасно је да ће изградња нове топлане, вишеструко већег капацитета, дати вишеструку корист, не само у смислу сигурног и безбједног снабдијевања постојећих потрошача и могућности за прикључење нових, него практичан еколошки аспекат, а то је да ће само сагоријевање горива бити контролисано, а котлови у којима ће се вршити сагоријевање биће савремени, са далеко већим степеном корисности“, нагласио је директор фирме која изводи радове на изградњи новог постројења градске топлане.

Из Општинске управе наводе да је процес зелене економије, који представља предуслов за трајно очување и заштиту животне средине, императив за развој општине Пале и побољшање животног стандарда њених становника.

„Трудећи се да унаприједимо животни стандард наших грађана, поставили смо циљ да, у процесу економског развоја општине, не нарушимо природна богатства Пала. Имајући у виду значај очувања еколошке свијести и природних добара, у најважнијим установама спровели смо пројекат енергетске ефикасности – основне и средње школе, те Дом здравља Пале, у чему смо имали несебичну помоћ ЕУ и Владе Републике Српске. Приликом реконструкције зграде Општинске управе, обнову смо извршили према највишим стандардима енергетске ефикасности“, рекао је начелник општине Пале Бошко Југовић.

Он је додао да су у буџету општине Пале у текућој години планирана средства за замјену постојеће расвјете ЛЕД освјетљењем, чиме ће се допринијети уштеди електричне енергије, а тај пројекат би требало да буде завршен у току ове или идуће године.

Општина Пале, у складу са документом ЕУ Директива 2008/98/ЕЦ о отпаду, те републичким законским актима, ријешила је и проблем управљања отпадом, тако да се од 2017. године комунални отпад из општине уклања испод земље на градској депонији, чиме је још једном доказана освијешћеност локалне заједнице о потреби очувања животне околине, али и здравља грађана.

На основу свих информација, може се закључити да Пале „пуним плућима“ напредују ка звању праве ваздушне бање, што ће, осим туриста, неминовно привући и инвеститоре, којима ће бити постављен императив да прате, сада већ устаљени стандард општине – развој зелене економије, с циљем побољшања услова живота грађана ове локалне заједнице, наводи исти извор.

Овај чланак „Паљанских новости“ настао је у оквиру пројекта умрежавања и заговарања за зелену економију /НАГЕ/ Мреже за рурални развој у БиХ, а уз финансијску подршку ЕУ.

Текст је изабрала Мрежа за рурални развој у оквиру конкурса за новинарску причу о најбољој пракси зелене економије, а циљ је да подстакне и друге општине и појединце да више размишљају и дјелују на очувању природе и природних ресурса.

/Срна/