ПАЛЕ- Пријем за учесника Зимских параолимпијских игара Јовицу Горету

324

Начелник општине Пале Бошко Југовић организовао је данас пријем за учесника Зимских параолимпијских игара Јовицу Горету и његовог тренера Нијаза Мемића, истакавши да ће локална заједница финансијски помоћи колико може за одлазак у Пекинг.

Југовић је рекао да су Паљани научили да на Олимпијским играма увијек имају своје представнике, а посебну специфичност има учешће суграђанина Горете на параолимпијским играма, јер није нимало једноставно постићи да се оде у Пекинг, нити је сам процес припрема био једноставан.

„Дивним се његовој упорности да покаже да може да буде учесник Олимпијских игара. Није нимало једноставно постићи норму. На пријему смо причали колико је то све на одређен начин компликовано, а општина Пале најмање што може јесте да финансијски помоге онолико колико може“, изјавио је Југовић новинарима.

Југовић се захвалио тренеру Мемићу и Параолимпијском комитету БиХ који је обратио пажњу на особе са инвалидитетом и пружио прилику да се равноправно боре на олимпијским спортовима у слалому и веслалому, јер се ради о специфичним дисциплинама које су брзе, опасне и захтјевне.

Према његовим ријечима, на пријему су га обавијестили да се и слабовидне особе такмиче у слалому и велеслалому, и онда се може видјети колико међународна заједница и читав свијет полаже рачуна на томе да хендикепиране особе имају равноправност и буду раме уз раме са свим спортистима.

Параолимпијски репрезентативац БиХ Јовица Горета са Пала захвалио се начелнику Југовићу на пријему на којем су разговарали о параолимпијади.

Горета наводи да су он и тренер добили пуно подршку од општине Пале, те да нада се да ће испунити очекивања. Он каже да ће у Пекинг путовати у суботу, 26. фебруара, а потом наставити са припремама десетак дана.

Тренер Мемић захвалио се начелнику Југовићу што је издвојио вријеме и уприличио пријем за учесника параолимпијских игара Горету који је својом душом и тијелом, понашањем у протеклом квалификацијском циклусу, заслужио да буде испраћен на достојанствен начин.

„Сама чињеница да дођете у позицију да се такмичите на највећој спортској манифестацији на свијету је нешто заиста посебно и то говорим из перспективе некога ко је био на параолимпијским играма па знам какав је то осјећај. Период у квалификацијском циклусу од четири године, Јовица је поднио на мушки и достојанствен начин пролазећи кроз неке ствари које су биле оптерећење и за људе које немају никакав хендикеп“, истакао је Мемић.

Он наводи да је тешко доћи у позицију да се такмичите, поготово када такмичар има тежак хендикеп, када је ампутирац, а такмичи се у једној од захтјевнијих спортова на свијету како је скијање.

Отварање Зимских параолимпијских игара у Пекингу заказано је за 4. март.

/Срна/