ПАЛЕ- Прота Јеремија Старовлах освештао крсни хљеб

323

Прота Јеремија Старовлах, некадашњи свештеник у Храму Успења Пресвете Богородице на Палама, којег су припадници СФОР-а брутално претукли 2004. године, освештао је данас крсни хљеб поводом славе општине Пале – Велике Госпојине.
Хљеб су са Старовлахом преломили премијер Републике Српске Радован Вишковић, кум славе, као и домаћин – начелник општине Пале Бошко Југовић.

Прота Старовлах је честитао славу Цркве и општине и пожелио свако добро и напредак домаћину.

Вишковић је поздравио Старовлаха, који је данас, након тортуре коју је прошао 2004. године, служио први пут.

„Има Бога“, рекао је Вишковић.

Премијер је, обраћајући се присутнима, рекао да ће Пале остати велико градилиште, које ће наставити да се убрзано развија.

Обиљежавању славе присуствују и начелници сусједних општина, представници града Источно Сарајево, Полицијске управе Источно Сарајево, Универзитета Источно Сарајево, предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра „Јахорина“ Недељко Елек, директори јавних и приватних предузећа, као и званице из културног и друштвеног живота.

Припадници НАТО и тадашњег СФОР-а у ноћи између 31. марта и 1. априла 2004. године на Палама су готово на смрт претукли православног свештеника Јеремију Старовлаха и његовог сина вјероучитеља Александра.

Јеремији и његовом сину Александру остале су трајне посљедице од пребијања. Александар је стоодстотни инвалид којем је стално потребна туђа њега и помоћ.

Тадашњи предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик је 1. априла 2009. године донио одлуку да се вјероучитељу Александру Старовлаху додијели изузетна пензија са жељом да му буде олакшан живот и обезбијеђена неопходна рехабилитација.

/Срна/