ПАЛЕ- Сагласност за кредит за канализациону мрежу на Јахоринии и Двориштима

243

Одборници Скупштине општине Пале усвојили су одлуку о прихватању задужења општине код Европске инвестиционе банке за обнову и развој /ЕБРД/ за другу фазу изградње канализационе мреже на Јахорини и на Двориштима, вриједности 1,6 милиона КМ.

Донесена је и одлука о давању претходне сагласности за издавање гаранције општине Пале за кредитно задужење предузећу „Градска топлана“ код ЕБРД по пројекту модернизације система централног гријања у овој локалној заједници.

Начелник општине Пале Бошко Југовић оцијенио је да је на дневном реду најбитније било прихватање кредитног задужења за реализацију друге фазе водовода јер је то неопходан инфраструктурни пројекат на подручју Јахорине и Дворишта, а у вези је са одлукама које се доносе у Министарству финансија Републике Српске и Министарства финансија у Савјету министара.

„Биће потребне додатне сагласности и ми би вољели да буде што брже како бисмо могли да инфраструктуром пратимо изградњу канализационе мреже на овим подручјима“, изјавио је Југовић новинарима.

Југовић је навео да је данас донесена и одлука о давању претходне сагласности за издавање гаранције општине Пале за кредитно задужење паљанској „Градској топлани“ код Европске инвестицоне банке за обнову и развој за измјештање Топлане, у износу до девет милиона евра.

Он је рекао да се разлози ове одлуке огледају у потреби стварања формално-правних услова за предузимање даљих активности на реализацији капиталне инвестиције, као и стварање услова за прибављање сагласности Министарства финансија Српске за издавање гаранције.

Југовић је појаснио да је ријеч о оквирном задужењу, од чега су три милиона гранта. „То је велики износ гранта и ми ћемо када уђемо у ту причу имати око шест милиона КМ грант-средстава“, рекао је Југовић.

Он је додао да је у току израда студије изводљивости која ће у наредних 15 дана ће бити готова, а завршетак идејног пројекта дефинисаће износе који ће поново ићи на Скупштину општине и усаглашавање.

„Ништа није дефинитивно, ни износ, тако да ће одлука након давања сагласности од Министарства финансија Републике Срспке бити још једном донесена на сједници“, изјавио је Југовић.

Одборници су разматрали информације о приједлогу Резолуције о правцима даљег развоја града Источно Сарајево, о стању јавног реда и мира, безбједности грађана, као и информацију у области запошљавања на подручју локалне заједнице.

Предсједник Скупштине општине Пале Стефан Стајчић изјавио је да су одборници једногласно прихватили закључак за прикупљање новчаних средства на добровољној основи за помоћ у лијечењу Милоша Божовића из Источне Илиџе, који је као голман задобио тешку повреду главе и требало би да поново буде оперисан у Русији.

„Иницијативу за покретање помоћи дао је одборник СДС-а у Скупштини општине Пале Никола Благојвић. Ми као одборници и општина Пале одлучили смо да помогнемо у лијечењу Божовића, који годинама мучи муку са повредом. Средства ће бити прикупљена на добровољној основи до петка, 3. марта“, рекао је Стајчић.

Он је додао да ће средства достављати у Стручну службу Скупштине општине Пале или кабинета начелника Пала, а биће уплаћена на жиро рачун који је породица предвидјела за Милошево лијечење, те ће на наредној сједници доставити доказ о уплати.

Скупштина општине Пале једногласно је усвојила закључак на иницијативу Клуба одборника СДС-а Пале, којим се обавезује начелник општине Пале Бошко Југовић да нађе модел са Олимпијским центром „Јахорина“ да ски-карте буду трајно снижене за 50 одсто за грађане ове локалне заједнице, с циљем популаризације скијања, поготово међу младима.

/Срна/