ПАЛЕ- Свечана академија поводом 30 година Црвеног крста Републике Српске

390

Црвени крст Републике Српске у току ратних година запримио је и дистрибуирао стотину милиона тона хуманитарне помоћи, више од 500.000 лица напустило је своје домове, а Црвени крст је збрињавао и помагао све појединце у потреби, рекао је синоћ предсједник ове организације Брано Дурсун на свечаној академији поводом 30 година постојања Црвеног крста.

Он је на свечаности у Културном центру на Палама истакао да је кроз структуру Црвеног крста Републике Српске дјеловало 56 јавних кухиња у којима се свакога дана припремало 22.000 оброка, а у најкритичнијим тренуцима пронашли су начин да обезбиједе помоћ увијек и за све.

Дурсун је на свечаној академији истакао да прослављају празник хуманости и да ова организација три деценије истрајава у обезбјеђивању помоћи за све појединце у потреби.

Он је истакао да постојање Црвеног крста представља гарант континуитета хуманитарног одговора кроз генерације и управо је на таквом путу и циљу основан.

„Од самог почетка рада Црвеног крста Српске суочили смо се са огромним потребама нашег друштва, дубоком хуманитарном кризом која је угрозила на стотине хиљада живота. Ратна дешавања свакодневно су односила људске животе, а усред таквих дешавања на десетине хиљада породица раздвојено је од својих најмилијих“, истакао је Дурсун.

Он је навео да су им помагали и имали одличну сарадњу са Југословенским Црвеним крстом и Црвеним крстом Србије.

Дурсун је поручује да је његовање и развијање волонтерског духа, ширење хуманитарних вриједности један од основних задатака Црвеног крста, те да ће увијек корачати стазама хуманости.

Представник Црвеног крста из Србије Драган Лазић истакао је да је ова организација уз Црвени крст Српске била са њима од оснивања и биће и у будућности, јер су то братски партнерски односи.

„Наша сарадња у будућности ће бити конкретна и директа, заснована на принципима Црвеног крста и идеји у свијету која постоји преко вијек и по, а у Србији 146 година. То је идеја за човека, брига о човеку, те ублажити људску патњу“, рекао је Лазић и честитао 30 година постојања и рада Црвеног крста Републике Српске.

У оквиру свечаног програма обиљежавања, синоћ су додијељена јубиларна признања представницима институција Републике Српске – српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, предсједнику Српске Жељки Цвијановић, министру здравља и социјалне заштите Алену Шеранићу, министру трговине и туризма Сузани Гашић, Министарству унутрашњих послова Републике Српске, Међународном комитету Црвеног крста, Републичког управи цивилне заштите, Болници „Србија“ Источно Сарајево, Новинској агенцији Републике Српске „Срна“, Радио-телевизији Републике Српске.

Уз Цвијановићеву, Шеранића и Гашићеву, свечаној академији присуствовао је и изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, представници Црвеног крста Србије, дугогодишњи предсједник Црвеног крста Српске Љиљана Зелен-Караџић, те бројни активисти и представници друштвеног живота.

На свечаној академији приказан је и документарни филм „Стазама хуманости“.

/Срна/