ПАЛЕ- Служен парастос за 14 бораца са подручја Блатине-Прибањ

276

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на мјесном спомен-обиљежју Блатине-Прибањ у општини Пале данас је, поводом Видовдана -крсне славе Војске Републике Српске, одата почаст за 14 српских бораца са овога подручја палих у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Предсједник Предсједништва Борачке организације општине Пале Јасна Лазаревић Гавриловић рекла је новинарима да се у јуну Срби са тугом сјећају својих преминулих у свим протеклим ратовима, од Косовског боја до данас.

Она је навела да се вечерашњим Сабором бораца завршава манифестација „Дани сјећања на јуни 1992. године“, коју су започели у мају историјским часом на Српском војничком спомен-гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу, те изразила наду да ће у будућим годинама она постати традиција.

„НЈеговањем традиције и памћења на протекли рат, али и све остале жртве српског народа, надам се да ћемо успјети да у будућим нараштајима очувамо сјећање, јер онај народ који памти и сјећа се неће бити жртва за нова клања“, поручила је Лазаревићева.

Начелник општине Пале Бошко Југовић честитао је Видовдан, истичући да је овај дан посебан за српски народ.

„Сваке године одавањем помена код спомен-обиљежја на Прибњу присјећамо се бораца са овога краја, који су своје животе уградили у одбрану Републике Српске, али и видовданских јунака“, рекао је Југовић.

Он је истакао да је важно гајити културу сјећања и младим генерацијама преносити шта се дешавало на овим просторима како би знали истину да је српски народ бранио свој простор и Републику Српску.

Према његовим ријечима, ове године слави се 30 година постојања Републике Српске и свих њених институција, од којих је већина настала на подручју Пала, тако да представља обавезу да се све то обиљежи јер је питање одбране Републике нешто посебно.

Када је ријеч о стању борачке организације, Југовић је навео да су ове године борачки одбори широм Српске имали одређене реизборе и постоје значајне промјене у самој Борачкој организацији, гдје се они боре за своја права.

„Уз њих стоје локалне и републичке институције и свима је у интересу само да борачка популација и борачке организације буду достојни репрезенти бораца који су стварали Републику и они који ће је наслиједити“, истакао је Југовић.

Данашњем обиљежавању, осим породица погинулих бораца, присустовали су представници општине Пале, Српске православне цркве, општинске Борачке организације, града Источно Сарајево, Удружења СУБНОР-а, те Удружења пензионера Пале, као и друге личности из јавног живота.

/СРНА/