ПАЛЕ- Смучарски савез Републике Српске обиљежио 30 година рада

272

Смучарски савез Републике Српске обиљежио је синоћ у Палама свечаном академијом 30 година рада током којих је изњедрио сјајне такмичаре и спортске раднике.

Помоћник министра за спорт Републике Српске Марио Ђуран рекао је новинарима да су смучарске дисциплине дале највећи број олимпијаца у историји, те да ће Влада Републике Српске у наредном периоду све више улагати у појединачне спортисте, клубове који окупљају смучаре, па тако и у Смучарски савез Српске.

“За Републику Српску то је једини спорт за који могу гарантовати да ће на свим олимпијским играма имати по једног представника”, истакао је Ђуран.

Он је рекао да за 30 година постојања треба одати захвалност свим људима који су ту од оснивања – функционерима Смучарког савеза, тренерима, спортистима, скијашима, али и спонзорима који су учествовали у раду Савеза.

“Сви ти људи су одржали Савез на квалитетном нивоу и сигурно се развојем Јахорине то унаприједило”, нагласио је Ђуран.

Предсједник Смучарског савеза Републике Српске Дамјан Шкипина рекао је да Савез има најбројније трофеје, те да су за 30 година изњедрили сјајне такмичаре, много клубова и добре спортске раднике.

“За све ове године имамо 19 олимпијаца, бројимо 17 клубова од којих је седам активно. За предстојећу сезону имамо 200 регистрованих такмичара и тај се број повећава из године у годину. Спорт је стил живота општине Пале и Републике Српске”, поручио је Шкипина.

Он је захвалио људима који подржавају Савез и дају им подршку у борби за остварење бољих резултата и представање спорта у Републици Српској.

Један од оснивача Смучарског савеза Републике Српске Милован Јевтовић подсјетио је да активности нису прекидане ни током рата, иако су били суочени са великим проблемима.

Јевтовић каже да је прво првенство Републике Српске у биатлону одржано 1992. године, сљедеће у алпском скијању 1993, а Првенство у смучарском трчању у марту 1994. године, тако да од ратних година до данас Савез није престајао са радом.

Он је додао да Смучарски савез има сјајне такмичаре, успјешне спортисте који представљају Српску и БиХ на Зимским олимпијским играма, те да од оснивања Савеза готово да није прошла ниједна олимпијада без представника са Пала.

Учесник Зимских олимпијских игара 1992. године у Албервилу у Француској Момо Скокић каже да је било олимпијаца, такмичара који су правили резултате, али да то исто могу учинити и садашњи такмичари ако би БиХ више улагала у спорт.

Он сматра да политику и спорт треба раздвојити јер су спортисти највећи амбасадори.

На свечаној академији у Културном центру Пале уручене су захвалнице оснивачима, предсједницима од постанка Смучарског савеза до данас, олимпијцима, институцијама и појединцима који су имали разумијевања за спорт, за такмичаре и тешке периоде у раду Савеза.

Посебно признање додијељено је постхумно генералном секретару Смучарског савеза Данијели Драговић Хршум.

/Срна/