ПАЛЕ- Спомен-обиљежја погинулим борцима – свети темељи Републике Српске

206

Борачка организација општине Пале данас је обиљежила крсну славу Митровдан, па је у Цркви Успења Пресвете Богородице служен парастос погинулим борцима, а на централни споменик положени вијенци.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Пала Јасна Лазаревић Гавриловић рекла је да паљанска Борачка организација тежи ка томе да и будућим покољењима пренесе то да на централном спомен-обиљежју нису имена погинулих бораца, него свети темељи Републике Српске.

“Све док гори пламен свијећа на парастосима, док их се молитвено сјећамо, дотле ће бити и Републике Српске слободне за живот српског народа на овим просторима”, истакла је Гавриловићева.

Дијете погинулог борца Миљан Клачар рекао је новинарима да је значајно његовање културе сјећање на страдале борце Војске Републике Српске.

Он је нагласио да су ти људи – истински браниоци Српске своје животе положили у њене темеље, које су својим сузима и патњом учврстила њихова дјеца, те да треба водити рачуна о тим категоријама.

Клачар је навео да је данашња слава Борачке организације повод за окупљање, одавање почасти погинулим борцима Војске Републике Српске међу којима су његов отац, стриц, ујак, шира породица.

“На подручју општине Пале имамо 65 дјеце погинулих бораца која још чекају прилику за запослење, а паљанска Борачка организација се заузима за законска рјешења тих проблема”, истакао је Клачар.

Начелник општине Пале Бошко Југовић честитао је славу Борачкој организацији Републике Српске и истакао да је обавеза свих да културом сјећања искажу захвалност свима који су дали живот за одбрану Републике Српске.

“Борци су одбранили Републику која данас пружа мир и слободу. На нама је сада да је у миру бранимо, а то Борачка организација Српске и њене локалне организације и чине кроз бригу о потомцима, одржавањем спомен-обиљежја. За сваку похвалу су одређена издавајања за борачке категорије, али држава треба још више пажње да им посвети”, рекао је Југовић.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман рекао је да су на централном споменику на Палама уписана имана 536 бораца са Пала, те нагласио значај успомене на више од 23.000 бораца Војске Републике Српске.

Короман је напоменуо да је у посљедње вријеме много оних који желе да укаљају част бораца који су се борили за слободу својих огњишта.

“Скупштина општине Пале осудила је одређене појединце који су својим изјавама покушали ставити љагу на борце Пала, Источног Сарајева, али и на све који су бранили овај простор”, рекао је Короман.

Подсјетивши на кривичне пријаве против НН лица, Короман је нагласио да је обавеза свих да реагују на сваки покушај умањења часне борбе за Републику Српску људи који су за то дали живот.

/Срна/