ПАЛЕ- Стабилизовати епидемиолошку ситуацију која није повољна

663

На данашњој сједници Штаба за ванредне ситуације општине Пале закључено је да је епидемиолошку ситуацију у овој локалној заједници неопходно стабилизовати, те пооштрити одређене мјере.

Командант Штаба Бошко Југовић рекао је новинарима да због епидемиолошке ситуације требају да се интензивирају активности Комуналне полиције и инспекцијских органа, као и превентивно спријечи ширење вируса међу дјецом на Палама.

„Донијели смо данас наредбу којом ћемо обуставити рад одјељења у основним и средњим школама која су изложена вирусом корона, односно одјељења у којима је боравио заражени ученик, наставник или учитељ, док ће директори школа пратити која су то одјељења“, истакао је Југовић и додао да ће пратити ситуацију и наредне седмице поново одржати састанак, и уколико буде потребно, потпуно обуставити рад школа.

Југовић је поручио да ће преко викенда обуставити програм бесплатног скијања дјеце у ски-центрима, те захвалио свим радницима Дома здравља, Комуналној полицији, припадницима Полицијске управе Источно Сарајево, инспекцијским органима, као и свим грађанима који поштују предложене мјере.

„Ових дана припремићемо акциони план за вакцинисање заједно са запосленима у Дому здравља. Почели смо прикупљање спискова и у току идуће седмице када пристигне први контингент, захваљујући Институту за јавно здравство Српске, кренућемо са вакцинисањем становништва“, рекао је Југовић.

Кординатор квалитета здравља у паљанском Дому здравља Небојша Тановић навео је да на подручју општине Пале тренутно имају 48 активних случајева вируса корона, те да је број много већи зато што су ово само идентификовани случајеви.

„У овом периоду појачали смо тестирање из разлога што је то тренутно један од начина борбе против вируса корона – идентификуј и изолуј. Због тога се ради тестирање и на тај начин успијевамо да ограничимо групе људи које су позитивне“, истакао је Тановић и додао да Дом здравља пружа све услуге које су потребне и за остале грађане.

Он је рекао да је у посљедње вријеме већина новообољелих средње и старије животне доби, те да је ослобило поштовање мјера због чега има пацијената са тежом клиничком сликом који захтијевају хоспитализацију.

Према његовим ријечима, здравствена установа ће у сарадњи са општином Пале направити акциони план и кренути са вакцинацијом старосне групе од 65 до 74, од 75 до 84 и преко 85 година.

„На основу тога ћемо радити прво вакцинисање, затим иду здравствени радници, старачки домови и запослени у старачком дому“, навео је Тановић.

Начелник Комуналне полиције општине Пале Срђан Шарац рекао је да се ситуација што се тиче угоститељских објеката поправила, те позвао угоститеље да поштују мјере које су прописане, јер ће ових дана свакодневно бити на терену у сарадњи са Републичком и градском инспекцијом.

Он је додао да Комунална полиција примјењује општинску одлуку гдје је дефинисано да казна за угоститеље износи 400 КМ, те напоменуо да су у претходних 15 дана санкционисали 20 угоститеља.

/Срна/