ПАЛЕ- Стратегија развоја социјалне заштите веома важна за општину

471

Начелник општине Пале Бошко Југовић, директор локалног Центра за социјални рад Срђан Баралић и представници Уницефа закључили су данас на Палама да је стратегија развоја социјалне заштите за ову општину веома важан документ, као и сама сарадња на његовој изради.

Изради стратешког документа развоја социјалне заштите за општину Пале претходи израда социјалне карте, прве у Републици Српској, која се ради према јединственој методологији.

Југовић је захвалио Уницефу и директору Центра за социјални рад Срђану Баралићу, захваљујући којима је општина Пале једна од четири у БиХ која је ушла у ужи избор за сарадњу са Уницефом, који ће обрађивати проблеме социјалних категорија путем израде социјалне карте.

„Социјална карта је први корак према стратегији, која ће нам направити простор да конкуришемо на одређене пројекте, а који ће сигурно помоћи социјалним категоријама у погледу првих интервентних збрињавања или финансирања запослења тих категорија“, изјавио је Југовић новинарима.

Баралић је рекао да је прављење јединствене методологије социјалне карте завршено, а Пале су прва општина која ће ту јединствену методологију спроводити у наредном периоду.

„Када се спроведе, онда ћемо добити податке са терена који ће бити материјал за доношење стратешких планова и акциони план који слиједи иза тога. То ће нам дати могућност да аплицирамо за друге грантове“, истакао је Баралић.

Представник Уницефа БиХ Семра Катић рекла је да је за Уницеф важно да општине и градови са којима сарађује покажу интерес, да мијењају и унапређују ситуацију, прије свега дјеце.

Према њеним ријечима, на састанку је истакнуто да ће, иако је Уницеф организација која се бави дјецом и младима, приликом израде социјалне стратегије у општини Пале бити уврштени и родитељи дјеце и старија лица.

Катићева се нада да ће Уницеф остварити добру сарадњу са општином Пале, те навела да је та организација на сличан начин до сада радила са 50 градова и општина у БиХ.

/Срна/