ПАЛЕ- Сутра помен погинулим припадницима чете „Петар Пандуревић“

283

На Палама ће сутра бити обиљежена 31 година од страдања 14 бораца чете „Петар Пандуревић“, који су убијени у нападу муслиманских снага на српске положаје на Требевићу.

Заједно са саборцима 8. јуна 1992. године погинуо је и њихов командант Петар Пандуревић.

Парастос страдалим војницима биће служен у 11.00 часова код мјесног спомен-обиљежја Станица на Палама, најављено је из Борачке организације Пале.

Из Борачке организације општине Пале навели су да је ово један од трагичних догађаја у историји Пала, али и дан сјећања на херојство српских јунака који су дали животе да би спријечили пробој непријатељских снага.

Помен за погинуле и преминуле борце Одбрамбено-отаџбинског рата биће служен у оквиру манифестације „Сјећање на јуни 1992. године“, коју Борачка организација општине Пале организује други пут.

Муслиманске снаге напале су 8. јуна 1992. године српске положаје у тренутку сахране 45 бораца који су убијени 4. јуна у Жепи.

Јаке непријатељске снаге покушале су да пробију ослабљену одбрамбену линију на Требевићу и продру у дубину српске територије. У нападу је погинуло 14 бораца ове чете заједно са командантом.

Чета „Петар Пандуревић“ формирана је почетком одбрамбено-отаџбинског рата.

Имала је 200 бораца, чувала је српске положаје на Требевићу и била је на бројним ратиштима широм Републике Српске.

У мјесној заједници Станица Пала традиционално се одржава меморијални турнир у малом фудбалу посвећен погинулим борцима ове чете и осталим погинулим борцима са овог подручја.

/Срна/

фото: КАТЕРА