ПАЛЕ- Суфинансирање боравка дјеце у приватним вртићима

339

Општина Пале суфинансираће боравак дјеце у приватним предшколским установама „Цврчак“ и „Бамби“ са 50 КМ по малишану.
Начелник општине Пале Бошко Југовић потписао је данас са представницима ова два вртића анекс споразума о суфинансирању трошкова боравка дјеце у њиховим установама.

Југовић је поручио да је локална заједница одлучила да у оквиру пронаталитетне политике и других активности преузме на себе поскупљење од 50 КМ мјесечно по дјетету у овим приватним предшколским установама.

„Потписали смо анекс споразума који је већ био активан, према којем се суфинансирало по 20 КМ по дјетету за мјесечни боравак у два приватна вртића. Тај анекс сада подразумјева суфинанирање 50 КМ по дјетету, како би се растеретио буџет родитеља“, изјавио је Југовић новинарима.

Он је објаснио да родитељи треба да знају да на овај начин општина Пале преузима око 100.000 КМ донације вртићима којима плаћају директно на основу спискова које приложе и на основу уписаног броја малишана.

Према његовим ријечима, тренутно у вртићу „Цврчак“ борави 120, а у „Бамбију“ 50 малишана, анекс важи до краја године, али ће предложити наставак тог уговора и планирати средства у буџету за наредну годину.

„Ово је најбољи начин да се покаже како општина Пале води квалитетну пронаталитетну политику. Једна смо од ријетких општина у Републици Српској и једина у саставу града Источно Сарајево која се усудила на овакав искорак“, рекао је Југовић и додао да ће то сигурно бити иницијална каписла да и други размишљају у том правцу.

Он је захвалио власницима вртића „Цврчак“ и „Бамби“ који су имали слуха и прихватили његову иницијативу.

Директор предшколске установе „Цврчак“ Ивана Савић захвалила је начелнику што је имао разумијевања за њихове проблеме.

„Цијене расту и долази до новог поскупљење боравка дјеце у вртићу. Прво поскупљење смо имали на почетку године, а ново од 1. октобра. Општина је имала слуха и преузела на себе то поскупљење како не би било на терет родитеља“, истакла је Савићева.

Она је додала да се поскупљење дешава због колективног уговора и раста плата запослених у овим установама, па су приморани да поново мијењају цијену јер им је једини извор примања уплате родитеља.

/Срна/