ПАЛЕ- Усвојен буџет за наредну годину од 19.660.000 КМ

289

Одборници Скупштине општине Пале данас су једногласно усвојили буџет за наредну годину од 19.660.000 КМ. Начелник општине Пале Бошко Југовић истакао је да овај буџет представља развојну компоненту и у њега су уврштене све примједбе грађана.

Југовић је нагласио да су у буџету планирано око 900.000 КМ за изградњу новог вртића у насељу Обилићево, као и средства за изградњу вјештачког терена на стадиону Фудбалског клуба „Романија“, за низ инфраструктурних пројеката, подстицаје, стипендије, пронаталитетну политику.

Он је истакао да су одборници са данашњег дневног реда скинули тачке које се односе на поскупљење комуналних услуга, јер је потребна додатна анализа, како та поскупљења не би била велики удар на буџет грађана.

Југовић је свим грађанима општине Пале честитао предстојеће празнике, уз жељу да их прате и породична и пословна срећа.

Предсједник Скупштине општине Стефан Стајчић истакао је да су буџетом за наредну годину планирани многи пројекти, а у сарадњи са Градском управом Источно Сарајево планирана је градња градске куће и зграде Полицијске управе Источно Сарајево, као и наставак градње музеја.

Стајчић је нагласио да је са дневног реда скинута тачка о поскупљењу гријања, комуналних услуга и воде, јер Клуб одборника СНСД-а сматра да та поскупљења нису довољно образложена и да се покуша наћи рјешење да предузећа остану стабилна, а да поскупљење не буде велики удар на буџете грађана.

Он је истакао да је самостални одборник Предраг Благојевић предложио да се уведе у праксу пуштање свечане пјесме на Скупштини, која би била химна Србије „Боже правде“, и да се на тај начин заобиђе одлука Уставног суда којом је укинута некадашња химна Републике Српске.

„Ми ћемо видјети имамо ли правни основ за тако нешто и ако имамо онда ћемо је реализовати“, рекао је Стајчић и додао да је захтјев да се, осим химне Републике Српске, има могућност и пуштања свечане пјесме на почетку неких свечаности или када долазе гости.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Бранко Короман нагласио да је данас донесена одлука о гашењу Туристичке организације Пале, што је само један прелазни облик, јер од 1. јануара креће нова организација функционисања Туристичке организације града Источно Сарајево.

Короман је истакао да је данас дата сагласност начелнику да заједно са Градском управом и општинама Источни Стари Град и Источно Ново Сарајево крене са формирањем јавне установе града за заштићено подручје Требевић.

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске понудила да општине Пале, Источно Ново Сарајево и Источни Стари град заједно са градом буду оснивачи те јавне установе, која ће управљати Требевићем.

/Срна/

Фото: општина Пале