ПАЛЕ- Усвојен извјештај о раду начелника за прошлу годину

145

Одборници Скупштине општине /СО/ Пале усвојили су данас извјештај о раду начелника и општинске управе у прошлој години, а дате су и сагласности о поскупљењу цијена комуналних услуга предузећа „Комунално“ од 15 одсто.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је новинарима да је данашње усвајање извјештаја о раду начелника посљедица континуираног рада, те да су прошлу годину обиљежила улагања у инфраструктуру.

„Била су улагања и у спортске клубове, куповина земљишта за одређене инфраструктурне пројекте, улагања за пронаталитетну политику, помоћ предшколским установама, Дому здравља, Центру за социјални рад, невладиним организацијама. Усвајање извјештаја је похвала мени, али и свему ономе што радим заједно са својим кабинетом, са одборницима Скупштине који су неке одлуке усвајали једногласно за добробит грађана Пала“, истакао је Југовић.

Он је навео да руководство општине Пале намјерава да задржи инвестициони циклус, без обзира на тешкоће од енергетске и економске кризе које постоје у Републици Српској и у свијету.

Када је у питању поскупљење комуналних услуга, Југовић је рекао да је то сасвим коректна одлука, а додатно ће помоћи паљанском предузећу „Комунално“ да лакше функционише иако ће им и даље бити неопходна помоћ општине као оснивача.

Према његовим ријечима, усвојене су и иницијативе Олимпијског центра „Јахорина“ када је ријеч о прихватању иницијативе за измјену регулационог плана за изградњу Гондоле Пале-Јахорина и паркинг простора.

„Општина је стала уз Олимпијски центар Јахорина и донијела одлуку да подржи иницијативу, како би се створили још бољи услови за развој Јахорине. Све то ће се радити у сарадњи са Владом Републике Српске“, поручио је Југовић.

Вршилац дужности директора Јавног предузећа „Комунално“ Пале Богдан Клачар рекао је да је на сједници Скупштине општине данас усвојена њихова иницијатива да се изврши корекција цијена комуналних услуга у износу од 15 одсто.

„Били смо приморани да урадимо ту корекцију и усагласимо актуелну цијену због самих дешавања на тржишту, од повећање минималне цијене плате, издвајања за репроматеријал, енергената. Што се тиче индивидуалних потрошача и домаћинстава сматрамо да ово није значајно повећање, јер на тренутну цијену од 15 одсто повећање значи у просјеку до двије КМ по рачуну за једно просјечно домаћинство“, навео је Клачар.

Предсједник Скупштине општине Пале Стефан Стајчић рекао је да су на сједници крајем децембра са дневног реда повучене тачке о усклађивању комуналних услуга са закључком да им се доставе детаљније анализе пословања предузећа која су задесила та поскупљења.

„Та предузећа су нам за данашњу сједницу доставила детаљније анализе, међутим испред Клуба одборника СНСД-а Пале сматрамо да је потребно урадити још анализа површине објеката испред којих се наплаћује комунална услуга, па су у фокусу правна лица, а касније физичка и сва друга лица“, рекао је Стајчић.

Он додаје да је по закључку предвиђено да предузећа имају рок од три мјесеца да ураде једну такву ревизију и доставе на усвајање Скупштине општине.

Одборници Скупштине општине Пале данас су усвојили и Одлуку о оснивању јавне установе Парк природе „Требевић“, те анализирали информације у области спорта и о спровођењу Закона о равноправности полова са освртом на насиље у породици за прошлу годину.

/Срна/

фото: Oпштина Пале