ПАЛЕ- Усвојен извјештај о раду начелника у прошлој години

592

Одборници из већине у Скупштини општине Пале на данашњој сједници су, између осталог, усвојили Извјештај о раду начелника општине у 2020. години, док су одборници из опозиције били против овог извјештаја.

Најгласнији на данашњој сједници био је одборник Демократског савеза (ДЕМОС) др Предраг Благојевић, који је истакао да су одборници ове партије подржали извјештај о раду начелника, али и сугерисали на бројне недостатке.

– Прво што смо жељели да укажемо је да нисмо задовољни износом дозначених средстава општине ка Дому здравља Пале и предлажемо да се тај износ у 2021. години повећа. Такође, стање путне инфраструктуре је незадовољавајуће, па предлажемо да се под хитно приступи реконструкцији путева Пале – Подграб, Подграб – Јахорина, као и пута од хотела „Панорама“ до „Туриста – каже Благојевић.

Благојевић је предложио начелнику да општина приступи преименовању одређених установа и институција у овој општини, попут Културног центра, ОШ „Пале“, те да се постави споменик краљу Александру Карађорђевићу код Саборног храма.

Одборник Српске демократске странке (СДС) Марко Сикима каже да су били против Извјештаја о раду начелника општине, јер сматрају да много обећаног није испуњено.

– Много тога пред изборе је започето и није завршено, нити знамо када ће бити завршено. Сугерисали смо да се измијени дневни ред што се тиче Јахорине, и да се сви појединачни захтјеви за измјене регулационих планова избаце са дневног реда – каже Сикима.

Сикима додаје да на Јахорини постоји очигледни проблем преоптерећности постојеће инфраструктуре, те додаје да прво треба направити одговарајући стратешки документ управљања Јахорином.

Шеф Клуба одборника Партије демократског прогреса (ПДП) Игор Тошић рекао је да су били против Извјештаја о раду начелника, јер према њиховим статовима, исти није показао да је било видљивог развоја у протеклој години.

– Нема ниједног реализованог пројекта, не само у прошлој, него у протекле четири године. Постоји пар пројеката који су започети и остаје нам да видимо да ли ће они уопште бити завршени – рекао је Тошић.

Тошић је истакао да се општинском руководству замјера то што није било обећаних улагања у развој канализационе и водоводне мреже на Јахорини, како би развој Јахорине могао да се настави.

– На овој сједници утврђено је да нас временом прате и бројне пресуде које иду на штету општине, а поново је Уставни суд позврдио наводе да је незаконита и неуставна одредба оснивања туристичке организације у Палама – рекао је Тошић и додао да је увијек био против дуплирања надлежности и отимања истих граду Источно Сарајево.

Предсједник Скупштине општине Пале Дамјан Шкипина каже да разумије ставове и власти и опозиције када је у питању Извјештај о раду начелника општине, те додаје да је 2020. година била веома тешка.

– Упркос томе, општина Пале и даље предњачи међу општинама у региону, када је у питању помоћ суграђанима, институцијама и установама, привреди и другим областима. Нису на мјесту сугестије како би требало зауставити одређене инвестиције и капиталне пројекте који су у току – каже Шкипина и додаје да су Пале на путу развоја.

Начелник општине Пале Бошко Југовић истиче, пак, да је задовољан развојем општине и тиме што је извјештај о његовом раду, у протеклој години, усвојен.

Југовић је истакао да је због помоћи локалном дому здравља, који је преоптерећен у току пандемије, као и другим институцијама важним за општину, у периоду 2020. године примјећен лагани развој општине.

– Захваљујући кредитном аранжамну из прошле године, успјешно ћемо и ове године наставити реализацију инвестиција попут изградње градског парка и топловода за измјештање топлане, као и завршетак објекта обданишта – нагласио је Југовић.

О бројним критикама на рачун стања дијела магистралног пута Пале – Подграб, као и пута Подграб – Јахорина, Југовић каже да ће у наредном периоду бити одржани састанци са представницима ЈП „Путеви Републике Српске“ и ресорног министарства, гдје ће се разговарати о санацији регионалног пута Пале – Јахорина, и гдје ће покушати „убацити“ причу о санацији наведених саобраћајница.

Југовић истиче да је тачно да је  утврђена одређена неусаглашеност у погледу статута општине Пале и града Источно Сарајево по питању оснивања туристичке организације у Палама.

– Логично је да су они били неусаглашени због различитих политичких ставова, али то не прејудицира укидање туристичке организације Пале, јер је она уписана у судски регистар. Ми ћемо по том питању направити одређену сарадњу са градском туристичком организацијом – рекао је Југовић.

Додао је да СО Пале данас није усвојила измјену регулационих планова за изградњу нових објеката, него да се то односи на појединачне иницијативе људи, а за потребе проширења на постојећим објектима.

/Катера/