ПАЛЕ- Усвојен нацрт буџета за 2022. годину од скоро 16.000.000 КМ

631

Одборници Скупштине општине Пале усвојили су Нацрт буџета општине за 2022. годину у износу од 15.940.000 КМ.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је новинарима да је скупштинска већина усвојила Нацрт буџета, да су се водили тиме да обухвате све приоритетне ставке и да подједнако буду заступљена улагања у културу, спорт, путну инфраструктуру, социјалне категорије и друге области.

„У наредном периоду, до припреме коначног приједлога буџета, водићемо рачуна да у њега унесемо оно што заиста има смисла и да у оквиру те цифре покушамо да максимално извучемо све у корист грађана општине Пале“, истакао је Југовић.

Једногласну подршку добио је приједлог одлуке о усвајању урбанистичко-техничких услова за реконструкцију шестосједне жичаре Пољице.

Југовић је нагласио да је то једна од најзначајнијих одлука када је ријеч о регулационим плановима, гдје је дато позитивно мишљење да се умјесто шестосједа изгради гондола.

Предсједник Скупштине општине Пале Дамјан Шкипина рекао је да је било конструктивних приједлога опозиције на Нацрт буџета за идућу годину.

„Никада нећемо бити у ситуацији да једним буџетом ријешимо све проблеме, а у складу са пристиглим захтјевима из мјесних заједница од грађана по неком приоритету их рјешавамо и уклапамо се у расположива средстава, како је могуће. Не могу да схватим поједине коментаре одборника који не разумију како се пуни буџет, јер они причају само о пражњењу, реализацији и занемарују пуњење буџета“, навео је Шкипина.

Он је подсјетио да локална заједница још није изашла из периода узрокованог вирусом корона, који је у значајној мјери смањио приходе, па се за све криве општина и Општинска управа.

„Нико не жели сагледати конкретно, реално проблеме и шта је чија надлежност. Ако спроведемо процедуру јавних набавки за неки поступак или санацију пута, а он није реализован, то није до нас него до извођача радова. Некада је у питању виша сила, сама компликованост процедуре, јавних набавки, гдје понуђачи једни другима обарају тендере“, објаснио је Шкипина и додао да треба бити мало реалнији.

Према његовим ријечима, сви имају исти интерес да општина Пале иде напријед, да се развија и у том смислу треба и радити.

Опозиција коју чине одборници СДС-а, ПДП-а и ДНС-а била је уздржана о питању гласања за Нацрт буџета за 2022. годину, посебно се осврћући на актуелно питање пореских прихода од добитака од игара на срећу.

Одборник СДС-а Марко Сикима оцијенио је да је Нацрт плана буџета за наредну годину потрошачки и да ће до наредне сједнице, када на дневном реду буде Приједлог буџета, унутар клуба договорити наредне кораке.

„Што се тиче пореских прихода од добитака од игара на срећу, сматрамо да је општина Источно Ново Сарајево приходовала порез који јој не припада на штету других општина, јер су разлике од пореских добитака у другим општинама огромне“, рекао је Сикима.

Он је навео да је инсистирао да Општинска управа Пале учини нешто о том питању и договорено је на састанку шефова клубова одборника да ће на сљедећој сједници изаћи са закључком да општина Пале заштити свој интерес када је ријеч о том порезу.

На сједници, између осталог, усвојени су извјештај о спроведеним изборима у мјесним заједницама и информација о стању у области образовања у прошлој школској години.

/Срна/