ПАЛЕ- Ускоро изградња зграде са 15 станова за расељене

406

Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Љубо Нинковић разговарао је данас са начелником општине Пале Бошком Југовићем о реализацији Регионалног програма стамбеног збрињавања и изградњи зграде са 15 станова у паљанском насељу Луке један, која би требала почети за пет дана, а укупна вриједност радова је 850.000 КМ.

Нинковић је изјавио новинарима да је данас почела изградња два стамбена објекта за расељена лица, односно двије куће, а припремљена је документација за изградњу зграде са 15 станова у којој ће бити смјештена лица ове категорије.

Он је напоменуо да је ријеч о Регионалном програму стамбеног збрињавања, те изразио задовољство што ће расељена лица, послије 25 година чекања, коначно ријешити стамбено питање на подручју општине Пале.

Нинковић је рекао да је за ову годину планирано 30.000 КМ за асфалтирање пута у насељу Боговићи, те изразио захвалност начелнику општине и запосленима који раде на пројектима јер имају одличну сарадњу.

Југовић је поручио да су у Општинској управи задовољни јер са Републичким секретаријатом за расељена лица и миграције врше заједничке активности, те захвалио представницима ове републичке институције за помоћ у рјешавању изузетно значајних питања за грађане општине Пале.

„Можемо бити задовољни што смо у претходном периоду реализовали комплетна средста која су додијељена општини Пале за изградњу водовода у насељу Брезовице. Данас смо увели извођача у радове на изградњи стамбених јединица за расељена лица“, навео је Југовић.

Зграду са 15 станова у насељу Луке један на Палама градиће фирма „Јокић инвест“, а надзор ће вршити фирма „Радис“ из Источног Сарајева. Рок за завршетак радова је годину дана.

Регионални програм стамбеног збрињавања, у оквиру којег се реализује изградња стамбених јединица расељеним лицима на Палама, заједнички је програм земаља региона чији је циљ трајно рјешавање стамбеног питања лица расељених у оружаним сукобима деведесетих година прошлог вијека.

У оквиру овог програма, избјеглицама и интерно расељеним лицима омогућен је избор између добровољног повратка и реинтеграције у мјесто поријекла или интеграције у мјесту расељења.

/Срна/