ПАЛЕ- У Мокром служен помен за 52 погинула и преминула борца

221

У Мокром код Пала данас је код спомен-обиљежја служен парастос за 52 погинула и преминула борца Одбрамбено-отаџбинског рата, у оквиру манифестације „Дани сјећања на јуни 1992. године“, коју организује Борачка организација општине Пале.

Начелник општине Пале Бошко Југовић истакао је да се сваке године окупљају на овом мјесту сјећајући се погинулих и преминулих, а културом сјећања показује да њихове жртве нису узалудне.

„Обавезни смо да бранимо и поштујемо Републику Српску и на најбољи могући начин бринемо о њиховој дјеци. На овом спомен-обиљежју су и имена жртава из Другог свјетског рата, а идеја је да се упишу и жртве из Првог свјетског рата. Циљ општине Пале и Борачке организације је да обједињује српске жртве на свим локалитетима, јер су кроз вијекове дали живот за одбрану српских простора“, истакао је Југовић.

Он је напоменуо да је српски народ бранио своја огњишта, територију, дјецу и нејач, а увијек је био проглашаван за агресора, умјесто да цијели свијет схвати да су Срби искључиво бранили своја вјековна огњишта.

Нема дилема да Република Српска иде у добром правцу и да је начин на који се односи према борачкој популацији нешто што треба додатно поправљати. Не смијемо да заборавимо њихов допринос у стварању Републике Српске, указао је Југовић.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Пале Јасна Лазаревић Гавриловић изразила је захвалност руководству и наставницима Основне школе „Мокро“ који имају разумијевања и сваке године уприличе пригодан програм за овај дан.

Јако је битно да дјеца наслиједе од нас традицију чувања сјећања како не бисмо заборавили све оно што смо у ратовима дали за слободу нашег народа. Како бисмо опстали на овим просторима морамо сачувати колективни идентитет српског народа, а то можемо само ако образујемо дјецу и пренесемо све тековине српског народа, те његујемо културу сјећања. Ово је најбољи начин како да то урадимо, додала је Гавриловићева.

Манифестација „Дани сјећања на јуни 1992. године“ ће бити настављена 1. јуна у 11.00 часова, када је планиран помен код споменика у Љубогошти за 17 погинулих бораца из тог мјеста у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Помен погинулим борцима на Жепи планиран је за 4. јуни. Полазак са Пала је у 8.00 часова, а помен је у 11.00 часова.

Помен погинулим борцима чете „Петар Пандуровић“ биће служен 8. јуна код споменика Станица на Палама у 11.00 часова, а 16. јуна за жртве усташког злочина у Крушчици.

Посљедњег дана манифестације, 28. јуна, предвиђен је помен погинулим борцима у Прибњу код споменика Блатине у 11.00 часова, а од 16.00 часова биће одржана изборна скупштина Општинске борачке организације у Културном центру на Палама.

Манифестација се завршава у 17.00 часова када се очекује Сабор бораца у порти Цркве Успења Пресвете Богородице.

/Срна/