ПАЛЕ- У четвртак традиционални турнир у уличном баскету

279

На Палама ће у четвртак, 23. јуна, почети традиционални турнир у уличном баскету који се налази на ФИБА ранг-листи и има међународни карактер, најавили су организатори турнира Удружење грађана „Три на три /3х3/ – Више од игре“.

Турнир, који ће трајати до недјеље, 26. јуна, на спортским теренима на Корану, игра се под заштитним знаком ФИБА „три на три“, а епитет међународни носи јер ће се баскеташи из региона борити за 3.000 КМ и право учешћа на челенџеру у Бордоу.

Другоспласирана екипа освојиће 800 КМ, док ће трећепласираном припасти 300 КМ.

Предсједник Удружења „Три на три – Више од игре“ Мирослав Ковач рекао је на конференцији за новинаре да су од ФИБА добили статус турнира Лајт квест /Лите qуест/ и једини су такав турнир у БиХ, те да до сада имају више од 20 пријављених сениорских екипа широм БиХ и Србије.

Ковач је позвао све заинтересоване да дођу и посјете једну од најљепших спортских манифестација града, те захвалио генералним покровитељима турнира општини Пале и граду Источно Сарајево.

Један од организатора Марко Лазаревић навео је да се међународни турнир одржава 19. пут и да је ријеч о једном од турнира са најдужом и најбогатијом традицијом у БиХ.

„Ове године биће квалитетних екипа, а имамо најаве да ће наступити екипе из иностранства, и то из Литваније, Русије, Шпаније. Очекујемо још потврде екипа из осталих европских држава“, рекао је Лазаревић и додао да, осим сениора, акценат желе ставити и на јуниоре, кадете и пионире, односно на младе наде баскета.

Он је истакао да желе да и тај турнир младих нада буде препознатљив као сениорски.

Лазаревић је напоменуо да се већ традиционално на паљанском турниру одржава такмичење у шутирању за три поена које је хуманитарног карактера, а на којем право учешћа имају сви посјетиоци. Услов је донирање одређене количине новца која ће бити уплаћена социјално угроженим породицама са подручја општине Пале.

Биће организовани и мечеви утакмица Удружења дјеце и омладине са посебним потребама „Сунце“.

Лазаревић је подсјетио да је од 2020. године уведена награда за фер-плеј „Ацо Томић“, која носи име по прерано преминулом паљанском баскеташу и додјељује се екипи која покаже најбољи и најкоректнији однос према баскету и турниру.

Конференцији су присуствовали и учесник турнира тринаестогодишњи Стефан Хршум и шампион Републике Српске са екипом „Будућност“ из Бијељине Рајко Гутаљ.

/СРНА/