АПЕЛ ДА СРПСКИ ЈЕЗИК БУДЕ ЗВАНИЧНО ПРИЗНАТ И РАВНОПРАВАН

317

Српско културно и просвјетно друштво /СПКД/ „Просвјета“ у Аустрији је, поводом Међународног дана матерњег језика, апеловало да српски језик буде званично признат и равноправан у овој земљи.

„Кориштење матерњег језика је за све људе основно људско право и тековина слободе и демократије. Нажалост, у Аустрији српски језик још није званично признат, већ се користи наметнута измишљена политичка конструкција бкс /бошњачкокроатосрпски/, иако је после немачког управо српски језик са највише говорника у овој земљи“, наведено је у апелу.

Из аустријске „Просвјете“ оцјењују да „то није добро ни за грађане Аустрије српског матерњег језика, ни грађане Србије и све Србе који живе и раде у Аустрији, ни за остале грађане Аустрије, јер штети угледу ове земље, која се иначе сматра успешном у домену заштите људских права“.

Као одговорна организација, „Просвјета“ у Аустрији истиче да већ годинама, на много начина, па и кроз пројекат „Школа српског језика“, покушава да позитивно утиче на то да се ова ситуација поправи на корист свих, а нарочито бројне дјеце и младих који у Аустрији одрастају у условима двојезичности.

„Уз поштовање за све језике, у жељи да се и српском језику обезбеде једнак статус и права као и осталима, позивамо све грађане и одговорне институције у Аустрији, али и Србији, као матици, да помогну да српски језик и грађани који га користе буду равноправни са свима осталима. Нека нам је срећан Дан матерњег језика“, наведено је у саопштењу које је потписао потпредсједник „Просвјете“ Аустрија Срђан Мијалковић.

Мијалковић је оснивач и руководилац „Просвјетине“ мреже српских допунских школа у Аустрији.

Генерална скупштина Унеска је 1999. године прогласила 21. фебруар за Међународни дан матерњег језика.

/Срна/