БИА: МАЛИЦИОЗНЕ ТВРДЊЕ ДА СРПСКЕ СЛУЖБЕ ПЛАНИРАЈУ БИЛО ЧИЈЕ УБИСТВО

578

Безбједносно информативна агенција упутила је данас писмо Федералној обавјештајној служби Швајцарске у којем најоштрије осуђује и демантује малициозне тврдње о укључености српских безбједносних служби у планирање било чијег убиства.
БИА је тиме реаговала на наводне пријетње смрћу Дику Мартију, некадашњем извјестиоцу Савјета Европе, који је истраживао злочине ОВК и трговину људским органима на Косову и Метохији, а које, како он тврди, долазе из „одређених кругова српских обавјештајних служби“.

Агенција је поручила да такве тврдње у овим тешким временима неправедно наносе несагледиву штету Србији и угледу БИА и њених припадника, који посвећено и професионално извршавају радне задатке искључиво у складу са законом.

„БИА ће упркос свим притисцима и покушајима дестабилизације наставити да ради на очувању мира и стабилности Србије и њених грађана“, наведено је у писму, у које је Тањуг имао увид.

Марти од децембра 2020. године има високу полицијску заштиту. Он је у интервјуу за швајцарски дневник „Миз о поен“ рекао да је 18. децембра 2020. године добио позив из полиције када му је речено да му је живот угрожен и да ће бити стављен под високу полицијску заштиту.

У том интервјуу Марти је рекао да пријетња смрћу „изгледа долази из одређених кругова српских обавјештајних служби“ које су, како наводи, тражиле од плаћених убица из подземља да га ликвидирају како би „бацили кривицу на Албанце са Косова и Метохије“.

Марти је аутор извјештаја за Савјет Европе 2010. године у којем је осудио злочине ОВК, укључујући и „жуту кућу“, то јест трговину људским органима.

/Срна/