БРИТАНЦИ ЗАБРАНИЛИ РАДОВАНУ ДА СЕ ПРИЧЕСТИ И ИСПОВИЈЕДИ

450

Први предсједник Републике Српске Радован Караџић је у затвору на острву Вајт, гдје служи доживотну робију, лишен права да се причести и исповиједи, тврди свештеник Епархије британско-скандинавске Радмило Стокић.

Свештеник, који је на Светог Николу, 19. децембра прошле године, посјетио Караџића у затвору открио је да му затворска управа није дозволила да исповиједи и причести првог предсједника Републике Српске, иако је имао све потребне дозволе и сагласности британске државе и тамошњих црквених власти.

„На моје питање Караџићу: Кога се они плаше плаше - Радована закључаног у ћелији или мене у мантији?, његов одговор је био обојице„, рекао је Стокић за „Вечерње новости“.

Посјети је, како је објаснио, претходило низ бирократских перипетија, тако да је на њу чекао скоро два и по мјесеца, колико је енглеском Министарству правде било потребно да је одобри.

Прота Радмило испричао је да му је свештеник Англиканске цркве, отац Гери, пренио да је затворска управа имала три састанка поводом његовог сусрета са Караџићем, као и да не желе да му дозволе да исповиједи и причести бившег предсједника Републике Српске.

„Караџић је као хришћанин имао потребу да га исповедим и причестим. Не бих да причам о свим непријатностима које су задесиле Радована, оца Герија и мене, јер то, према мом уверењу, срамоти сваког хришћанина“, рекао је Стокић.

Он је истакао да је ново понижење услиједило када су му по доласку на острво Вајт чувари одузели све литургијске реликвије, укључујући крст са распећем и кандилом, које је морао да остави у стражарници зато што су се надлежнима у затвору учинили сумњивим.

Како је испричао, ту није био крај непријатностима, пошто ни сама посјета Караџићу није могла да прође без негативних изненађења.

„У просторији за посете дочекала су нас петорица затворских чувара. Радован и ја разговарали смо пред њиховим очима у просторији – кутији, сличној телефонској говорници око сат и по“, рекао је прота Радмило, коме је дозволу да посјети Караџића дао НЈегово преосвештенство епископ британско-скандинавски Доситеј у септембру 2021. године.

Иако је, како каже, посјетио десетак Срба које је осудио Хашки трибунал и упутио их на издржавање казне широм Европе, Стокић истиче да никада није био тако разочаран у људе као након посјете Караџићу на острву Вајт.

„Завршио сам посету тужан и разочаран. Једини позитивно у мом сећању остало је то што ми се Радован јавио три дана после моје посете да ми каже да су му након детаљне провере предали моје поклоне – црквене и историјске књиге“, рекао је прота Радмило.

/Срна/