ВЛАДА СРБИЈЕ ОГРАНИЧИЛА ЦИЈЕНУ НАФТНИХ ДЕРИВАТА НА 30 ДАНА

556

Влада Србије ограничила је уредбом малопродајне цијене нафтних деривата на 30 дана да би спријечила даљи неконтролисани раст цијена појединих врста горива и веће поремећаје на тржишту, те очувала животни стандард грађана.
Према тој уредби, максимална малопродајна цијена „евродизела“ износиће 179 динара по литру /1,52 евра/, а „евро премијума БМБ 95“ 171 динар по литру /1,45 евра/.

Малопродајне цијене осталих нафтних деривата нису ограничене овом уредбом и слободно се формирају на тржишту, саопштено је из Министарства трговине, туризма и телекомуникација Србије.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић рекла је да је уредба донесена због континуираног раста цијена нафтних деривата у претходном периоду, што је директно утицало на повећање цијена осталих врста робе и услуга.

Осим тога, каже она, на основу значајних индикатора и непредвидиве ситуације на свјетским берзама, очекује се даљи раст нафте и нафтних деривата.

Матићева је навела да је, с циљем спречавања евентуалних несташица на тржишту, уредбом дефинисано да трговци нафтним дериватима не смију да испоручују ове врсте горива у количинама мањим од просјечних за посљедњих годину дана, као и да су сличну уредбу донијеле и поједине земље у окружењу, попут Хрватске и Мађарске.

Уредба ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Србије“.

/Срна/