ДАНИЛО БАТА СТОЈКОВИЋ – ВЕЛИЧАНСТВЕНИ „БАЛКАНСКИ ШПИЈУН“

584

Данило Бата Стојковић /1934-2002/, велики српски позоришни, филмски и телевизијски глумац, преминуо је 16. марта 2002. године.

Један од пресудних тренутака у каријери Бате Стојковића била је представа из 1953. године у којој је играо – Чеховљев комад „Крчма на главном друму“.

У публици је био и Добрица Милутиновић, чувени српски глумац, који је након представе пришао Бати и узбуђено му рекао: „Ти си, сине, још у мајчиној утроби постао глумац“.

На Факултету драмских умјетности у Београду Стојковића је дочекао чувени професор Томислав Танхофер. Стојковић је дипломирао код Јосипа Кулунџића 1959. године улогом Ђорђа Црнојевића из Јакшићеве „Јелисавете“ и капетана ватрогасца из „Ћелаве пјевачице“.

Стојковић је одиграо велики број улога на филму и у позоришту. Најпознатије су му улоге у филмовима „Ко то тамо пева“, „Маратонци трче почасни круг“ и „Балкански шпијун“ за које је награђиван бројним наградама.

Позоришну каријеру он је започео у Југословенском драмском позоришту, а постао је стални члан ансамбла Атељеа 212.

Публика је Стојковића посебно завољела у Звездара театру у улогама које је Душан Ковачевић писао за њега попут „Балкански шпијуна“, Професионалца“ и „Урнебесне трагедије“.

/Срна/