ДАНИЦИ ВУКИЋЕВИЋ НИН-ова НАГРАДА

275

Даница Вукићевић је 69. добитник НИН-ове награде за најбољи роман за књигу „Унутрашње море“, саопштио је данас жири ове престижне награде.

Роман представља фрагменте о животу кроз специфичан поглед пјесникиње или „оштре осматрачнице појава и људи“, саопштено је на конференцији за новинаре жирија у Београду.

У образложењу жирија се наводи да је роман „Унутрашње море“ формално инвентиван, преиспитује проблеме егзистенције, од приватне до друштвено-политичке равни, од материјалности свакодневице до кључних унутрашњих драма појединаца у савременом свијету.

„Језичком суптилношћу и силовитошћу Даница Вукићевић трансформише фрагментарни начин писања у целовиту романескну слику света“, наведено је у образложењу.

Даница Вукићевић /64/ је члан Српског књижевног друштва, а ради као лектор-редактор и бави се књижевном критиком и есејистиком.

Она је рођена у Ваљеву, основну школу, гимназију и филолошки Факултет завршила је у Београду на одсјеку Општа књижевност и теорија књижевности.

Роман „Унутрашње море“ Данице Вукићевић објављен у издању „Нојзац“.

На конкурс за најбољи роман објављен током протекле године, било је пријављено 177 наслова.

У најужем избору су била остварења шест књижевника и то „Унутрашње море“ Данице Вукићевић, „Клуб истинских стваралаца“ Милана Трипковића, „Папир са воденим знаком“ Горана Петровића, „Нико није заборављен и ничега се не сећамо“ Мирјане Дрљевић, „Кољка и Сашењка“ Угљеше Шајтинца и „Клара, Клариса“ Маријане Чанак.

Чланови НИН-овог жирија су Марија Ненезић, Милена Ђорђијевић, Жарка Свирчев, Горан Коруновић и Теофил Панчић, који је предсједник жирија.

НИН-ова награда за најбољи роман први пут је додијељена 1954. године, а добио ју је Добрица Ћосић за роман „Корени“. Током протеклих више од пола вијека освајали су је писци са простора цијеле бивше Југославије.

Троструки лауреат НИН-ове награде био је само Оскар Давичо, док су двоструки били Добрица Ћосић, Живојин Павловић и Драган Великић.

Награда није додијељена 1959. године због тадашњих расправа о квалитету пристиглих романа. НИН-ову награду су вратили Данило Киш, награђен 1972. године за „Пешчаник“ и Милисав Савић, који је признање добио 1991. године за роман „Хлеб и страх“.

/Срна/