ДРЖАВА СРБИЈА ТРАЖИ ВЕЋУ ЗАШТИТУ СРПСКИХ ЦРКАВА И МАНАСТИРА

532

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је да су српске цркве и манастири у јужној српској покрајни угрожени, посебно од албанских екстремиста, те затражио да се појача њихова безбједност.

Петковић је осудио најновији напад на Цркву Свете Петке у Косовској Витини и нагласио да се овакви напади на српске светиње и народ догађају сваки пут када из Приштине крене антисрпска реторика.

„То је дванаеста црква која је нападнута и обијена у нашој јужној покрајини и то се управо догађа док поједини из Приштине шаљу писма Унеску и тврде да је српска културна баштина заштићена и безбедна, а реалност их демантује“, нагласио је Петковић.

Према његовим ријечима, Србија чини све да међународној заједници и јавности представи у каквом проблему се налази Српска православна црква и у каквој су опасности српски храмови, посебно они на Унесковој листи заштићених културних и вјерских добара.

„Уместо скидања са листе угрожених културних добара мора се појачати њихова заштита. Тражимо да се појача безбедност и осталих цркава и манастира јер видимо шта се дешава, шта је реалност“, рекао је Петковић новинарима током посјете општини Исток.

Он је додао да је важно да држава Србија заједно са Унеском заштити српске манастире.

Петковић је, током посјете повратничким породицама у селу Драгољевац и породице осамдесетједногодишњег Радоја Пумпаловића у селу Дубрава код Истока, који спава са сјекиром поред кревета, у селу Дубрава рекао да ће држава учинити све да заштити повратнике и омогући им безбјединију будућност.

„Пумпаловић је мета напада албанских екстремиста зато што поседује и обрађује девет хектара земље и што ни метар није продао нити жели да прода своје имање, свој кућни праг и зато би сви расељени морали да се угледају на њега“, навео је Петковић, те апеловао да се расељени врате на своја огњишта.

Пумпаловић је замолио Петковића да држава учини напор више да убиједи расељене да се врате јер Срби у Метохији немају будућности уколико нема повратка, посебно младих са дјецом.

Отац четири сина, свештеник Небојша Секулић, чија је породица једина српска у урбаном дијелу Истока, за Срну је рекао да он „има уста, очи и душу, али нити довољно види, нити довољно чује нити сме рећи оно шта му је на души“.

„Свака реч која не одговара комшијама може да ме кошта и зато ћу рећи добро је све док се о светим данима чује црквено звоно и што у Цркву Светих Петра и Павла људи долазе, прислуже свеће и помоле се Свевишњем за боље сутра“, рекао је Секулић.

И он је позвао вјернике да се врате, да не продају имања и да заједно са својом црквом чувају православље и српство у Истоку.

/Срна/