КРИВОКАПИЋ-БРНАБИЋ: ЦРНА ГОРА ЈЕ ЈЕДАН ОД НАЈВАЖНИЈИХ ПАРТНЕРА СРБИЈЕ

375

Надам се да је ово почетак нове фазе односа са Владом Црне Горе и да ће, осим обнове политичког дијалога, резултат ове посјете бити садржајни и стабилнији билатерални односи, поручила је предсједница Владе Србије Ана Брнабић након састанка са премијером Црне Горе Здравком Кривокапићем, који борави у првој званичној посјети сусједној земљи.

Премијерка Србије је дочекала Кривокапића испред Палате Србија, уз почасну Гарду Војске Србије и интонирање химни двије земље.

Брнабић је, након састанка иза затворених врата, рекла да је сваки пут са Кривокапићем имала отворен и конструктиван разговор о свим темама.

  • Драго ми је да смо током прве званичне посјете имали простор да говоримо на политичке, економске теме, теме европских интеграција, регионалне стабилности и повезивања – навела је она.

По природи ствари, наводи она, Црна Гора и Србија би требало да имају најбоље односе. Према њеним ријечима, Црна Гора је један од најважнијих економских партнера Србије.

  • Договорили смо да што прије доведемо укупну робну размјену на милијарду еура, а онда да видимо како то да поспјешимо – навела је она, додајући да српске инвестиције у Црној Гори износе 400 милиона еура.

Очекује да ће обим инвестиција континуирано и стабилно расти.

  • Пренијела сам Кривокапићу да Србија снажно подржава европске интеграције Црне Горе. Треба да се држимо и радимо заједно и како да помогнемо и подржимо сваког партнера на Западном Блакну. Пренијела сам да је наш стратешки приоритет стабилан, добро повезан регион и у да су у том смислу односи Србије и Црне Горе важан фактор стабилности региона – навела је Брнабић.

Она је истакла да је један од најважнијих инфраструктурних заједничких пројеката изградња ауто-пута.

  • Други важан пројекат је модернизација жељезнице Београд-Бар. Значајна иницијатива је и заједнички гранични прелази, њихово проширење како се не би чекало посебно у туристичкој сезони – додала је Брнабић.

Она је изразила и надање да ће ускоро бити одржана прва заједничка сједница влада Црне Горе и Србије у циљу јачања економских односа двије земље.

Премијерка Србије је захвалила Кривокапићу на посјети.

  • Овдје имате доброг пријатеља и поузданог партнера и надам се да ћемо наставити сарадњу у бројним областима – поручила је Брнабић.

Кривокапић је рекао да се нада ће прва заједничка сједница влада двије државе бити крајем децембра, или почетком јануара што ће, како је рекао, бити знак да у свим сегментима започетих активности које треба разрађивати буду обезбијеђена на задовољство свих.

Брнабић: Моја грешка што је прекршен дипломатски протокол
На питање о дочеку Кривокапића на аеродорму, Брнабић је рекла да је о томе говорила са Кривокапићем.

Кривокапића дочекао потпредсједник у фармеркама, јавност умјесто званичног саопштења добила „стори“

  • Одакле да почнем? Моја је грешка јер је Кривокапића требало да дочека министар спољних послова Никола Селаковић. Он се задржао у Атини, није стигао на вријеме и онда смо послали потпредсједника Владе и министра пољопривреде Бранислава Недимовића. Он често прекрши дрес код, то није нешто чему придаје пажњу. Разумијем дипломатске протоколе, али морате да разумијете и личне преференције људи. Шалили смо се да је он за његов појам јуче био прилично сређен – навела је Брнабић.

Она се извинила због ове ситуације, прекршен је, каже, дипломатски протокол, али без лоше намјере.

  • Суштину најбоље показује оно што је урадио предсједник Србије Александар Вучић, а то су двије вечере са Кривокапићем, састанак са тимом – такав третман, да се сјећам, није имао ниједан званичник – истакла је Брнабић.

Она је рекла да није ни она особа која се устаљено држи протокола, те да више пажњу посвећује разговору.

  • Вјерујем у отворене поруке, отворен разговор и повјерење – нагласила је она.

Кривокапић је на исту тему рекао да је Недимовић био срдачан и пријатан и да се у дијелу техничког пријема није обазирао на то како ко изгледа.

  • Знам да у протоколарном смислу то може да представља неку поруку. Али његове ријечи и срдачна добродошлица више говоре од тога да ли је он био у фармеркама или није – нагласио је он.

Премијер о сусрету са амбасадорима: Не бавим се скандалима
Коментаришући сусрет са амбасадорима у Београду, Кривокапић је рекао да се никада у животу није бавио скандалима.

  • Имао сам слободан временски период који нијесам желио да искористим осим у радном дијелу. Позвали смо све оне амбасадоре који су нерезиденти, а имају однос са Црном Гором, како бих на састанку презентовао оно што је стање у Црној Гори и побудио оно што је најважније, а то је економска дипломатија и то ми је био једини циљ. Ако сам нешто прекршио, желим да се извиним и домаћинима и свима осталима – нагласио је Кривокапић.

Брнабић је рекла да се, сада када имамо важну посјету и позитивне разговоре, један дио јавности бави измишљањем увреда или разлога да се прекрши овај или онај дипломатски протокол.

  • Наратив који се шаље на тај начин је супротан оном који се чује на нашим састанцима. Чула сам да је премијер Кривокапић учинио нешто да увриједи нас као домаћина. Није то добар наратив, суштина је да су ово били конструктивни разговори, да је атмосфера била позитивна и да смо успјели да, као резултат, наметнемо другачији дијалог и односе између влада двије државе – поручила је Брнабић.

Кривокапић је рекао да је дочекан на највећем могућем нивоу, са гостопримством које ће, како је рекао, памтити док је жив.

Премијер се нада да ћемо до децембра 2027. доћи до тачке коју гради Србија на ауто-путу.

  • Наш најбитнији дио разговора је окренутост ка будућности. Управо је предсједник Александар Вучић исказао изузетну спремност да у сваком смислу искажемо да све што радимо буде у обостраном интересу. Опредијели смо се да то буде стратегија „одмјерени корак“. Нажалост, у посљедње вријеме, нарочито преко медија, су стизале отровне стријеле које не одговарају ни једнима, ни другима. Надам се да ће прва посјета бити добар знак новог пута унапређења, просперитета и све на задовољство грађана двије државе – нагласио је Кривокапић.

Брнабић: Прихватићемо амбасадора кад га предложи Подгорица
Брнабић је рекла да ће Србија прихватити амбасадора те земље у Црној Гори када га предложи Подгорица.

  • А што се тиче амбасадора Владимира Божовића, то је сада на терену Подгорице, у том смислу нисмо о томе разговарали – рекла је Брнабић.

На питање да ли је са Кривокапићем разговарала о непријатностима које је његова породица доживјела у Београду, Брнабић је о томе било ријечи раније.

  • На ту тему смо разговарали још приликом сусрета у Тирану, тако да није било потребе да о томе говоримо и сада – казала је Брнабић.

Она је рекла да се нада да ће ускоро доћи у прву званичну посјетиту Црној Гори.

Ни ријечи о Темељном уговору
Она је казала да са Кривокапићем није разговарала о Темељном уговору са СПЦ.

  • Немам никакве ингеренције као предсједница Владе да причам на ту тему – нагласила је Брнабић.

Кривокапић се претходно састао са предсједником Србије Александром Вучићем.

/Побједа/