МИЛОВАН ДАНОЈЛОВИЋ И РАЈКО ПЕТРОВ НОГО ВЕЛИКАНИ СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ

260

Његово високопресвештенство митрополит црногорско приморски Јоаникије истакао је су великани српске књижевности Милован Данојлић и Рајко Петров Ного својом поезијом истински обиљежили вријеме у ком су стварали.
Митрополит Јоаникије подсјетио је на моменат упокојења Милована Данојлића и медијску тишину и недостатак дужне пажње у односу на живот и дјело писца.

„Када се упокојио пјесник гледао сам хоће ли ико ишта у Црној Гори објавити, рећи, хоће ли медији обратити пажњу на писца кога су ипак сви знали. Био је у читанкама за основну школу још у давна времена заједничке нам државе Југославије, међутим, нисам нашао скоро ништа објављено у Црној Гори. Није објављивао ништа ни јавни сервис“, рекао је митрополит Јоаникије.

Према његовим ријечима, тако је прошао и Рајко Петров Ного који се упокојио неколико дана касније.

Владика Јоаникије изразио је захвалио Матици српској која је организовала ове вечери у спомен двојици преминулих писаца, за које је истакао да су били веома обдарени и веома истрајно слиједили свој таленат пјеснички, те достигли до самих врхова спрске поезије и српске књижевности.

„Када су отишли сви смо имали заједнички осјећај да они настављају нови живот. Одмах се другачије гледа из једне друге перспективе на пјесника који се упокојио, остаје његово дјело, а поезија најмање застарјева од свих других творевина“, закључио је митрополит Јоаникије.

Омаж посвећен недавно преминулом пјеснику, есејистичару, прозном писцу и изузетном преводиоцу најбоље европске поезије на српски језик Миловану Данојлићу одржан је синоћ у Његошевој сали подгоричког Саборног храма Христовог Васкрсења.

Претходне вечери, 25. децембра, у Никшићу је одржано вече сјећања на недавно преминулог пјесника Рајка Петрова Нога, оба у организацији Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори.

Српски књижевник и пјесник Милован Данојлић преминуо је 23. новембра у Француској у 85. години послије краће болести, док је Рајко Петров Ного преминуо је 28. новембра у 77. години у Београду.

/Срна/