МИРНА АЛИ НАПЕТА НОЋ НА КОСОВУ, ПРЕЛАЗИ БРЊАК И ЈАРИЊЕ И ДАЉЕ БЛОКИРАНИ

418

На граничном пријелазу Брњак и Јариње између Косова и Србије јутрос нема промјена, а ситуација је мирна.

Како јавља репортер РТС-а, саобраћај је и даље у прекиду.

Нема нових возила која чекају, она која су тренутно ту су паркирана јуче, када су грађани из Србије дотле стигли и пробали прећи пјешке.

Тренутно чека тридесетак камиона и неколико комбија, транспорт робе је стао и не зна се до када ће бити тако.

На територију Косова може се пјешке на прелазима Јариње и Брњак. Аутобуси довозе грађане до прелаза, они затим морају пјешачити до блокаде коју су 800 метара ниже поставили Срби и ту их преузима други аутобус или неко аутомобилом.

Срби који су јуче блокирали Јариње на том мјесту су били читаве ноћи, поставили шаторе и није било проблема.

Припадници јединце Росу јуче су на пријелазу Брњак употребили сузавац како би покушали растјерати Србе који су протестима изразили незадовољство због мјера Приштине.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да власт у Приштини демонстрира силу, и да су на посебан начин протумачили нешто што нигдје не пише.

Вучић је поручио Србима на Косову и Метохији да не насиједају на провокације Приштине.

Најавио је да ће се на данашњој сједници Савјета за националну безјбедност, заказаној за 10 часова, разговарати и о мјерама српске стране.

О кризи је Вучић разговарао и са високим представником Европске уније Жосепом Борељом и специјалним изаслаником Мирославом Лајчаком, који је у Београду.

Подсјетимо, косовска полиција јуче је је почела одузимати таблице с ознакама са сјевера Косова (КС), а сва возила с ознакама из Србије која улазе на Косово морају узимати пробне таблице и платити осигурање. Једине важеће таблице од сада су оне с ознакама РКС (Република Косово).

Ова мјера изазвала је протест Срба са сјевера Косова и званичног Београда. Приштина је навела да је ријеч о мјерама реципроцитета.

/Независне/