МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ УСТОЛИЧЕН НА ЦЕТИЊУ

373

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије устоличен је јуче на Цетињу уз јаке мјере безбједности. Митрополит Јоаникије и патријарх српски Порфирије на Цетиње су дошли хеликоптером у пратњи специјалне полицијске јединице, након нереда и блокаде путева према Цетињу које су организовале екстремне групе тзв. „комита“које се противе устоличењу митрополита Јоаникија.

Истовремено с церемонијом устоличења на Цетињу, у храму у Подгорици одржана је литургија с 40 епископа који су требали присуствовати устоличењу митрополита.

Након устоличења митрополит Јоаникије рекао је да ће требати доста времена да се превладају садашње подјеле којих је добар дио умјетно изазван.

“Ми смо чинили све да их не буде, али требаће нам доста времена”, рекао је Јоаникије.

У обраћању Порфирију, патријарху Српске Православне Цркве, Јоаникије је истакао да је он својим доласком показао велику љубав према цијелом народу Црне Горе.

Владика будимљанско никшићки Јоаникије изабран је на сједници Светог архијерејског сабора у мају за митрополита црногорско-приморског. Јоаникије је на том мјесту насљедио преминулог митрополита Амфилохија који је био поглавар СПЦ у Црној Гори скоро 30 година.

Митрополит Јоаникије Мићовић рођен је 20. априла 1959. године у Велимљу (Бањани). Гимназију је завршио у Никшићу. Дипломирао је на Богословском факултету СПЦ у Београду 1990. године и апсолвирао филозофију на Филозофском факултету у Београду.

Замонашио се у манастиру Ћелија Пиперска 30. октобра 1990. године. Рукоположен је у чин јерођакона 7. фебруара 1991. године, а у чин јеромонаха 17. фебруара 1991. године, када је и постављен за в.д. настојатеља манастира Савина

За настојатеља Цетињског манастира, наставника и главног васпитача у новообновљеној Цетињској богословији постављен је 1. септембра 1992. године. Септембра 1995. године унапређен је у чин протосинђела и постављен за в.д. ректора Цетињске богословије, писали су београдски медији.

За викарног епископа Будимљанског изабрао га је Свети архијерејски Сабор на редовном засједању у мају 1999. године. У чин епископа хиротонисао га је 3. јуна 1999. године на Цетињу патријарх Павле, уз саслужење митрополита Амфилохија и још 12 архијереја.

Свети архијерејски Сабор СПЦ на мајском засједању 2001. године основао је Епархију будимљанско-никшићку са сједиштем у Ђурђевим Ступовима и за њеног администратора поставио је викарног епископа будимљанског Јоаникија.

На мајском засједању Сабора СПЦ сљедеће године изабран је за епископа будимљанско-никшићког, а устоличење је обављено 4. августа у манастиру Ђурђеви Ступови у којем је било древно сједиште Епископије будимљанске коју је основао Свети Сава 1220. године.

Од избора за епископа будимљанско-никшићког епископ Јоаникије покренуо је обнову раније порушених и изградњу нових цркава и манастира, више од 60 светиња од којих су већина већ завршене и освештане, објављено је на сајту Епархије.

До сада је био члан Синода СПЦ у два мандата: од 2005. до 2007. године и од 2012. до 2014. године. Бави се писањем студија и чланака из области богословља, историје СПЦ и књижевности објављује, а објавио је и једну књигу.