ОТВОРЕНА НОВА ЗГРАДА ИНСТИТУТА „ДЕДИЊЕ“ У БЕОГРАДУ

467

Предсједник Србије Александар Вучић присуствовао је данас свечаном отварању новоизграђене зграде Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ у Београду, инвестицији вриједној 50 милиона евра, у којој ће се у најсавременијим условима и опремом лијечити обољели од кардиолошких и васкуларних болести.

Вучић је истакао да је нова зграда опремљена најбољом њемачком, америчком и јапанском опремом која постоји у свијету.

„Ово је улагање у будућност, животни стандард људи, останак и опстанак људи у Србији. Нећемо да бежимо од обавеза да помогнемо било коме у региону, али дајте да прво помогнемо људима у Србији, а онда ћемо помоћи свима другима“, рекао је Вучић на отварању.

Он је изразио задовољство што је од директора и љекара те здравствене установе данас чуо да је боља и модернија од бечког клиничког центра АКХ, који се сматра за узорну здравствену установу на европском нивоу.

Вучић је напоменуо да је преостало још посла и да сем реконструкције старе зграде Института треба ријешити и питање паркинга, а размотриће се и могућност изградње хелиодрома, ако буду постојали услови за то.

Директор Института „Дедиње“ Милован Бојић истакао је да је изградњом и опремањем ове зграде учвршћен идентитет Института који је најзад просторно, организационо и функционално постао један цјеловит систем.

Он је рекао да нова болница има све што је потребно једној модерној клиници и да је добила све садржаје које није имала – саобраћајне прилазе, логистички простор за медицину и немедицину, амбулантно-поликлинички блок, нова одјељења, лабораторије, трансфузиологије, клинична одјељења за преоперативни ток и постоперативно праћење.

„Има интензивну негу и операциони блок који подсећа на свемирске станице, а са три нове ангио-сале, нуклеарно магнетном резонанцом, са телемониторниг центром највећим на Балкану, са осталом опремом најновије технологије, са акредитацијом Института као научне установе, регистрованим центром за изузетне вредности, могу само да кажем – небо је граница наших могућности“, рекао је Бојић.

Он је истакао да ће „Дедиње“ као национални институт за срце и крвне судове, поспјешити снажно и превенцију кардиоваскуларних болести кроз своју експертску превентивну групу.

Бојић је поручио да ће још успјешније лијечити пацијенте и да ће већ у уторак имати рекордни број операција на отвореном срцу – 21 у једном дану.

Нова зграда, такозвано „Дедиње 2“, има 14.000 квадратних метара простора, 108 кревета за пацијенте који су на лијечењу, 25 кревета на интензивној њези, лабораторију, трансфузију, дио за постоперативно лијечење, као и четири операционе сале, од којих је једна „хибридна“, односно у њој ће се истовремено вршити више процедура на пацијенту са љекарима различитих специјалности.

Нова зграда Института функционисаће као саставни дио постојеће, а у приземљу новог објекта налази се нови главни улаз у Институт, са централним холом и чекаоницом, као и амбулантно-клинички дио.

Отварању „Дедиња 2“, присуствовали су министар здравља Србије Златибор Лончар и градоначелник Београда Зоран Радојичић.