„ОТВОРЕНИ БАЛКАН“: ПОТПИСАНА ЧЕТИРИ СПОРАЗУМА

261

Министри земаља чланица иницијативе „Отворени Балкан“ потписали су данас на самиту у Београду четири документа, међу којима и споразум о механизмима прехрамбене сигурности.

Овај документ, како је раније најављено, између осталог односи се на гаранције да ће Србија, Сјеверна Македонија и Албанија имати приоритет у међусобној размјени основних животних намирница, као и на механизме спречавања реекспорта хране на трећа тржишта.

Потписивању споразума присуствовали су предсједник Србије Александар Вучић, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, те премијери Сјеверне Македоније Димитар Ковачевски, Албаније Еди Рама и Црне Горе Дритан Абазовић.

На церемонији потписивања у Палати Србија којој су присуствовали и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и премијер Црне Горе Дритан Абазовић, министри пољопривреде Србије, Албаније и Сјеверне Македоније потписали су споразум о механизмима прехрамбене сигурности.

Мминистри културе три земље чланице Иницијативе потписали су Меморандум о разумијевању у области филма и аудио-визуелне дјелатности, а између министарстава рударства и енергетике Србије и Албаније потписан је билатерални Меморандум о разумијевању.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Србије Лука Чаушић потписао је са колегама из Сјеверне Македоније и Албаније оперативни план у области цивилне заштите између сектора за ванредне ситуације три земље.

Прије потписивања споразума лидери „Отвореног Бакана“ имали су састанак са представницима институција задужених за привлачење инвестиција у оквиру ове иницијативе, а потом и са представницима кризних група за снабдијевање храном и енергентима у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“.

Посљедњи Самит лидера „Отвореног Балкана“ одржан је у јуну на Охриду, када је потписан низ билатералних споразума.

Данашњем самиту претходило је отварање првог међународног сајма вина „Винска визија Отвореног Балкана“ на Београдском сајму, под покровитељством влада Србије, Сјеверне Македоније и Албаније у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“.

/Срна/