РУСИЈА: РИЈЕШИТИ СИТУАЦИЈУ У ЦРНОЈ ГОРИ УЗ ПОШТОВАЊЕ КАНОНСКИХ ПРАВА СПЦ

438

Русија сматра да је важно да се ситуација У Црној Гори ријеши уз поштовање канонских права Српске православне цркве /СПЦ/ и њених вјерника, саопштила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Захарова је истакла да су за дубоко жаљење покушаји одређених кругова у Црној Гори да искористе црквене теме за подстицање непријатељства и унутрашње политичке обрачуне.

„Политика вјештачког стварања хаоса и разједињавање грађана из било ког разлога већ неко вријеме је препознатљив знак оних снага које не желе да се помире са поразом на прошлогодишњим изборима групе црногорског председника /Мила/ Ђукановића, тражећи освету зарад сопствених себичних интереса. Као резултат тога, поново су доведени у питање мир и безбједност у земљи“, наводи се у саопштењу Захарове објављеном на интернет страници Министарства спољних послова Русије.

Она је напоменула да Москва у потпуности подржава изјаве Његове светости патријарха српског господина Порфирија и митрополита Јоаникија које су усмјерене на смањење напетости, пренио је „Спутњик“.

„Увјерени смо у потребу рјешавања настале ситуације у оквирима устава и важећег законодавства, уз строго поштовање легитимних канонских права Српске православне цркве и њених вјерника, који чине огромну већину становништва Црне Горе“, додала је Захарова.

Група демонстраната је протеклог викенда на Цетињу протестовала против устоличења митрополита Јоаникија, поставила барикаде и онемогућила прилаз граду, те се сукобила са полицијом.

Потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић објавио је снимак на којем се види како савјетник предсједника за безбједност и бивши директор полиције Веселин Вељовић учествује у свађи и сукобима са полицијом, а касније је и приведен због сумње да је напао службено лице на дужности.

Црногорски премијер Здравко Кривокапић окривио је ДПС предсједника Мила Ђукановића за насилне протесте, а напад на полицију назвао је покушајем терористичког напада.

Према његовим ријечима, организатор напада је руководство ДПС-а у сарадњи са организованим криминалним групама.

/Срна/